Home Coevorden Vanaf 2025 met de trein naar Duitsland

Vanaf 2025 met de trein naar Duitsland

0
Vanaf 2025 met de trein naar Duitsland

Over 5 jaar kun je vanaf station Coevorden de trein naar Duitsland pakken. De treinverbinding tussen Coevorden en het Duitse Bad Bentheim is een stap dichterbij gekomen dankzij een voorlopige reservering van € 10 miljoen euro door staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Met het aanpassen van het spoor, kunnen reizigers vanuit Emmen straks gemakkelijker over de grens reizen. Voornamelijk forenzen die voor opleiding of werk tussen beide landen heen en weer pendelen en toeristen zullen hier gebruik van gaan maken. De economie en het vestigingsklimaat kunnen hiervan profiteren, maar ook voor uitwisselingen in cultuur en onderwijs is dit positief. Daarnaast komen grote steden als Hannover, Berlijn en Bremen door de kortere reistijd ‘dichterbij’. Dankzij deze nieuwe verbinding stoppen vanaf 2025 internationale treinen in Coevorden en kunnen reizigers in plaats van vliegen kiezen voor een duurzamer alternatief binnen Europa.

De bestaande reizigerstreinverbinding Rheine-Bad Bentheim-Neuenhaus moet worden doorgetrokken naar Coevorden. Hiervoor wordt ongeveer 30 kilometer bestaand goederenspoor opgewaardeerd naar reizigersvervoer. Via de Vechtdallijn Emmen-Coevorden-Zwolle kan er straks in Coevorden overgestapt worden op de Duitse trein naar Emlichheim, Nordhorn, Bad Bentheim, Rheine en vice versa. De provincie Drenthe investeert € 3 miljoen. De Duitse samenwerkingspartners beslissen begin 2021 over de investeringen in het Duitse spoor (ca. € 29 miljoen).

Regionaal én internationaal belangrijk
De treinverbinding is belangrijk vanwege goede bereikbaarheid van de regio en de aansluiting op internationale spoorverbindingen in Duitsland. Het ministerie van I&W, de provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden en Emmen, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn en andere Duitse samenwerkingspartners willen begin 2025 een aantrekkelijke nieuwe reizigerstreinverbinding realiseren tussen Nederland en Duitsland. De EU, het Rijk en de regio delen het belang van goede internationale verbindingen om regio’s sociaaleconomisch met elkaar te verbinden. Dit is een resultaat van een jarenlange grensoverschrijdende samenwerking op de thema’s werk, onderwijs, cultuur en toerisme.

Samenwerkingspartners
Bij de uitvoering van het project werkt de provincie Drenthe samen met de deelstaat Nedersaksen (Ministerie van Economie, Verkeer, Arbeidsmarkt en Digitalisering), de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn AG, het ministerie van I&W, ProRail, de gemeente Coevorden, de gemeente Emmen, de Samtgemeinde Emlichheim, de Samtgemeinde Neuenhaus, de stad Nordhorn en de stad Bad Bentheim

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!