Home Borger-Odoorn Carbidschieten in Drenthe op oudejaarsdag wordt toegestaan onder strenge voorwaarden

Carbidschieten in Drenthe op oudejaarsdag wordt toegestaan onder strenge voorwaarden

0
Carbidschieten in Drenthe op oudejaarsdag wordt toegestaan onder strenge voorwaarden

Carbidschieten in Drenthe op oudejaarsdag wordt toegestaan. Dat is de uitkomst van het overleg dat de Drentse burgemeesters vanmiddag met elkaar voerden. Volgens Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe mag carbidschieten, maar zal het door de coronamaatregelen een heel ander karakter hebben dan in voorgaande jaren. Publiek is niet toegestaan en de activiteit mag niet het karakter krijgen van een evenement. Bovendien mag er geen vermaak zijn in de vorm van bijvoorbeeld een tent of een tap.

“De belangrijkste boodschap vanuit de gemeenten naar inwoners, verenigingen en carbidclubs is dit jaar dat carbidschieten alleen verantwoord is indien dit gezond en veilig kan plaatsvinden. De geldende landelijke Covid-regels en lokale APV-regels zijn daarbij leidend”, zegt Out. Als  dat op bepaalde locaties niet mogelijk is, dan is het dringende advies om deze activiteit dit jaar daar niet door te laten gaan.

Er gelden voor organisatoren nog een aantal andere voorschriften. Zo moet de locatie qua afstand voldoen aan de criteria van de lokale APV en gelden er afsteektijden die eveneens in de APV zijn vastgelegd. Carbidschieten is mogelijk in groepjes van maximaal 4 personen en op 1,5 meter afstand van elkaar.

Gemeenten en de Stichting Carbidschieten Drenthe gaan actief voorlichting geven hoe je  carbid veilig afschiet. De gemeenten hebben afgesproken actief te handhaven of regels worden nageleefd. Marco Out: “Onze gezamenlijke inspanningen moeten er op gericht zijn carbid veilig af te schieten. We willen voorkomen dat de zorg extra wordt belast.”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!