Home Emmen Gemeente Emmen verwelkomt huisartsen in opleiding in de regio

Gemeente Emmen verwelkomt huisartsen in opleiding in de regio

0
Gemeente Emmen verwelkomt huisartsen in opleiding in de regio

Vanaf 1 maart startten Lisanne, Milou en Jeffrey, drie huisartsen in opleiding (aios), in onze regio  met ‘opleiden in de regio’. Wethouder Raymond Wanders is hier blij mee en heette Lisanne, Milou en Jeffrey van harte welkom. Zij ontvingen een welkomstpakket uit handen van de wethouder. “In de regio Zuidoost-Drenthe is een tekort aan huisartsen die zich willen vestigen met een eigen praktijk. Door het nieuwe model van de huisartsopleiding van het UMCG, is het mogelijk om te kiezen voor ‘opleiden in de regio’. Natuurlijk hoop ik dat ze na de opleiding zo enthousiast zijn over onze regio, dat ze zich hier gaan vestigen. En horen ook graag wat hen of anderen helpt, om die keuze te maken. Ze zijn in ieder geval van harte welkom!”, aldus Wanders.

In verschillende regio’s in de provincie Drenthe gaat het de komende jaren erom spannen of alle huisartspraktijken een opvolger vinden na pensionering van de zittende huisarts. De huisartsopleiding UMCG in Groningen en Zwolle voelt zich medeverantwoordelijk voor dit vraagstuk. Carolien van Leeuwen, hoofd Huisartsopleiding: “Na afstuderen gaan de jonge huisartsen vaak eerst werken als waarnemer en rondkijken waar ze hun droom kunnen verwezenlijken. Balans tussen werk en privé is daarbij een belangrijke factor. Door de oriëntatie al tijdens de opleiding te laten plaatsvinden, hopen we dat jonge huisartsen zich snel na afstuderen in de regio zullen vestigen.”

Keuze voor regionaal opleidingsplan
Milou heeft een bewuste keuze gemaakt voor het huisartsenvak: “Ik heb gekozen voor de huisartsopleiding, omdat het vak zo divers is. Geen dag zal hetzelfde zijn, geen klacht en geen mens is hetzelfde. Ik koos voor het regionaal opleidingsplan, omdat ik graag mijn opleidingsgebied wilde verkleinen. Dit geeft me meer zekerheid voor de aankomende 3 jaar. Daarnaast heb ik co-schappen gelopen in Emmen, dat is me erg goed bevallen. De omgeving is prachtig en ik zie mezelf hier vestigen als huisarts.”

Lisanne vertelt: “Wat mij aantrekt aan het vak van huisarts is dat het heel breed is en je met alle facetten van de geneeskunde in aanraking komt. Van jong tot oud, alles komt in de huisartsenpraktijk voorbij. Plattelandsdokter worden lijkt me wel wat. Het regionaal opleidingsplan is een mooie kans om de regio Zuidoost-Drenthe alvast beter te leren kennen“.

Jeffrey is geboren in Nieuw-Dordrecht: “Voor mij is het regionaal opleidingsplan een buitenkans om terug te keren naar de regio. De cultuur in Zuidoost-Drenthe spreekt me erg aan, hier voel ik mij het meest thuis.”

Samenwerking gemeente Emmen en huisartsenopleiding UMCG

De gemeente Emmen onderhoudt al jaren goed contact met de lokale huisartsen. De afgelopen tijd ontstond bij de gemeente het besef dat er nog meer en intensievere samenwerking nodig is om de problemen in de eerstelijnszorg op te lossen. Reden hiervan is een toenemende vraag naar 
– complexe – zorg en er tegelijkertijd een tekort aan huisartsen dreigt. De gemeente en de huisartsen in Emmen hebben daarom samen de handen ineen geslagen. Ze maken gerichte plannen en voeren deze uit om de zorg ook in de toekomst bereikbaar te houden voor de inwoners. Dit gaat bijvoorbeeld over nauwere samenwerking met andere disciplines zoals welzijn en onderwijs. Maar richt zich ook op het proberen op te lossen van de krapte van het aantal huisartsen en opvolging in praktijken.


De gemeente Emmen stond dan ook open voor het initiatief van de opleiding om huisartsen in opleiding (aios) gedurende de hele opleidingstijd in Zuidoost-Drenthe te laten doorbrengen. De ervaring leert dat aios zich uiteindelijk graag vestigen in de regio waar ze zijn opgeleid. Op deze manier hopen de gemeente Emmen en de huisartsopleiding UMCG dat er zich hier weer meer huisartsen gaan vestigen.

Nieuw model: opleiden in de regio
Nadat aios zijn aangenomen bij de Huisartsopleiding UMCG, kunnen ze sinds kort kiezen voor het volgen van de hele opleiding (3 jaar) in de regio Zuidoost-Drenthe en wordt er gekeken of dit model ook in andere regio’s aangeboden kan worden. Ze volgen alle stages in de regio en gaan een dag per week naar Groningen of Zwolle voor klassikaal onderwijs.

Huisartsopleiding
De Huisartsopleiding van het UMCG biedt een raamwerk waarbinnen een arts in opleiding tot specialist huisartsgeneeskunde (aios) zich kan ontwikkelen tot een vakbekwame en toekomstbestendige huisarts. De huisartsopleiding is onderdeel van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG. Dit jaar  starten 100 aios met de opleiding. Aios kunnen op twee locaties de opleiding volgen: in Groningen en in Zwolle. De Huisartsopleiding UMCG is één van de acht opleidingen tot huisarts in Nederland.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!