Home Emmen Voorlopig ontwerp Oude Centrum Emmen klaar

Voorlopig ontwerp Oude Centrum Emmen klaar

0
Voorlopig ontwerp Oude Centrum Emmen klaar

De aanpak van het Oude Centrum in Emmen is weer een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopig ontwerp voor het gebied vastgesteld. Dat is de uitwerking van het schetsontwerp samen met de aannemer. In januari 2021 starten de werkzaamheden aan kabels en leidingen en wordt een deel van de bomen gekapt. Uiterlijk in het voorjaar van 2022 is de herinrichting van Het Oude Centrum klaar.

In Het Oude Centrum (Noorderstraat, Derksstraat en de Hoofdstraat tussen Markt en Stationsstraat) is de riolering al lange tijd toe aan vervanging. Wethouder René van der Weide: “Omdat we de riolering in het Oude Centrum moeten vervangen, biedt ons dat ook de mogelijkheid om het gebied aan te pakken. Dit is een hele effectieve manier om ook in tijden van bezuinigingen toch de plekken aan te pakken waar het echt nodig is. We noemen dat werk met werk maken.” Samen met een klankbordgroep van ondernemers in Het Oude Centrum is gewerkt aan een plan waarbij het authentieke en historische karakter van het gebied behouden blijft. Met behulp van meer groen en verlichting krijgt Het Oude Centrum nog meer intimiteit en sfeer.

Straatzinnen
Naast de noodzakelijke verlichting, komen op vier plekken in Het Oude Centrum ‘straatzinnen’. Dit zijn lichtkunstwerken waarbij pakkende zinnen in de vorm van verlichting boven straat hangen. De zinnen hiervoor worden samen met de klankbordgroep geschreven.

Groen karakter
In het voorlopig ontwerp is veel aandacht voor het groene karakter van Emmen. Er worden 35 bomen in Het Oude Centrum geplant. Door de vervanging van de riolering en de gezondheid van een aantal bomen, worden 22 bomen gekapt. Ook krijgt het projectgebied extra groen op een creatieve manier. Zo worden kabels over straat gespannen waar het groen overheen groeit. En aan een aantal panden komt een metaalconstructie waartegen groen omhoog groeit.

Vervolg
Het voorlopig ontwerp moet nu worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Dit is een technische uitwerking van het voorlopig ontwerp. Ook moeten de nutsbedrijven de opdracht krijgen om kabels en leidingen te verleggen. Hiermee starten ze in januari 2021. 

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!