Home Coevorden Vier dorpen willen hun aandeel in de Zonneroute langs de A37

Vier dorpen willen hun aandeel in de Zonneroute langs de A37

0
Vier dorpen willen hun aandeel in de Zonneroute langs de A37
Foto: Klaverblad Holsloot A37

Rijkswaterstaat is bezig een Zonneroute te ontwerpen langs de A37 vanaf Hoogeveen tot Zwartemeer. Het klimaatakkoord dat de regering met het parlement bereikte, schrijft voor dat bewoners moeten kunnen participeren tot 50% in dergelijke projecten. De opbrengsten kunnen dan gebruikt  worden voor verduurzaming van hun eigen leefomgeving. 

De Provincie Drenthe heeft met dit doel de vier dorpen rond klaverblad Holsloot, Wachtum, Den Hool/Holsloot, Erm en Dalen geholpen om een initiatiefgroep in het leven te roepen: Klavertje Vier Holsloot (K4H). De vier dorpen maken aanspraak op 50% lokaal eigendom van het zonneproject op de gronden van de gemeente Coevorden en langs hun dorpen. 

Van begin 2019 tot begin 2020 heeft er veel overleg plaatsgevonden met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Coevorden, waarbij vooral de participatie door de omgeving veel aandacht heeft gevraagd. Maar in de loop van 2020 is er verder weinig vooruitgang geboekt.

Om onze claim levend te houden heeft de initiatiefgroep besloten een stichting Klavertje Vier Holsloot in het leven te roepen, die tot doel heeft duurzame energie op te wekken en verduurzamingsmaatregelen te nemen in de vier deelnemende dorpen. Met deze stichting creëren we een instantie die officieel onze claim op participatie kracht bij kan zetten. Een aanvraag voor subsidie om deze stichting op te richten is door de besturen van de Dorpsbelangen bij de provincie ingediend. De subsidie is inmiddels toegekend.

De verenigingen van Dorpsbelangen in de vier dorpen steunen de oprichting van de stichting en lieten dat blijken door middel van een gift van ieder € 250,00. 

De gemeente Coevorden steunt ons initiatief. Verder hopen we dat de andere twee gemeenten langs de Zonneroute A37 ook dergelijke  initiatieven gaan nemen en de dorpen langs de A37 in de gemeenten Emmen en Hoogeveen ons voorbeeld volgen. Samen sta je sterker.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!