Home Borger-Odoorn Subsidie van provincie voor accuopslagsysteem VV Nieuw Buinen

Subsidie van provincie voor accuopslagsysteem VV Nieuw Buinen

0
Subsidie van provincie voor accuopslagsysteem VV Nieuw Buinen

De zonnepanelen kunnen op het dak bij Voetbalvereniging Nieuw Buinen. Provincie Drenthe verleent de vereniging een subsidie van € 41.400 voor de realisatie van een innovatief accuopslagsysteem waarin de opgewekte energie van de zonnepanelen wordt opgeslagen.

Met de bijdrage van provincie Drenthe is het plaatje voor de verduurzaming van het sportpark rond. Eerder werd ook al een bijdrage toegezegd door Powerfield, dat de vereniging van technisch advies voorziet. Gedeputeerde Stelpstra: “Ik ben blij voor de VV Nieuw Buinen die niet opgaf, maar doorzette in haar wens naar verduurzaming. En blij dat wij daar als provincie ons steentje aan bij kunnen dragen. De VV Nieuw Buinen was een voorbeeld van alles dat mis was met het Drenthe energienetwerk, nu is de VV een voorbeeld van innovatieve oplossingen in Drenthe”.  De voetbalvereniging is de eerste sportvereniging die met deze wijze van opslag van energie een oplossing heeft voor haar aansluitproblemen op het Drentse energienetwerk. Provincie Drenthe wil met het project kennis en ervaring opdoen en deze ook in vergelijkbare andere situaties toepassen.

Accuopslagsysteem
Het accuopslagsysteem is een idee van het bedrijf Iwell dat eind mei meedeed aan de marktconsultatie van provincie Drenthe. Het systeem vangt de piekproductie van de zonnepanelen op en de piekvraag van de veldverlichting. Hierdoor is het mogelijk om de netaansluiting van de voetbalvereniging te verkleinen en is er voor Enexis geen reden meer om de aansluiting van de zonnepanelen te weigeren.

Voetbalvereniging Nieuw Buinen
VV Nieuw -Buinen wil al geruime tijd haar sportcomplex verduurzamen met de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het clubgebouw. Toen het plan gereed was bleek er echter geen capaciteit te zijn op het elektriciteitsnetwerk. Reden voor provincie Drenthe om eind mei de casus van de voetbalvereniging voor te leggen aan marktpartijen met de vraag om met een economisch rendabele oplossing te komen. Er reageerden in totaal eenentwintig partijen op deze marktconsultatie met een mogelijke oplossing, variërend van waterstofproductie, batterijopslag tot het starten van een energiecoöperatie. Na een eerste selectie van drie kansrijke bedrijven viel uiteindelijk, na presentaties van de businessplannen, de keuze op het accuopslagsysteem.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!