Home Borger-Odoorn Start bouw zonneparken Stadskanaal en Buinerveen

Start bouw zonneparken Stadskanaal en Buinerveen

0
Start bouw zonneparken Stadskanaal en Buinerveen

In Buinerveen en in Stadskanaal komen twee nieuwe zonneparken. De bouwer en mede-ontwikkelaar, Chint Solar Nederland, is hiermee begonnen. Chint Solar Nederland installeert circa 245.000 zonnepanelen op 83 hectare grond bij Stadskanaal en circa 110.000 zonnepanelen op 40 hectare grond bij Buinerveen. Begin volgend jaar worden de zonneparken officieel geopend met een feestelijk evenement.

De zonneparken zullen samen minimaal 45.000 huishoudens voorzien van duurzame elektriciteit. In november 2020 moeten beide parken operationeel zijn. In februari is de bouw van het zonnepark Stadskanaal gestart. De eerste panelen zijn op 4 mei 2020 geplaatst. Het zonnepark wordt aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT in Meeden. Het park moet uiteindelijk een vermogen heben van 101 MWp. In mei 2020 is begonnen met de bouw van het zonnepark Buinerveen. Dit park heeft een vermogen van 45 MWp en wordt aangesloten op het zonnepark in Stadskanaal.  

Powerfield is de initiatiefnemer van beide zonneparken en vanaf eind 2018 heeft Powerfield samen met Chint Solar Nederland de ontwikkeling van de zonneparken verder uitgerold. Voor omwonenden bieden de ontwikkelaars mogelijkheden tot participatie conform de afspraken uit het Klimaatakkoord. Zo hebben Powerfield en Chint Solar Nederland ieder een financiele bijdrage in een lokaal duurzaamheidsfonds voor Stadskanaal geleverd.

In Buinerveen heeft Powerfield geld gedoneerd aan het lokale dorpshuis om het dak te versterken, een brug en Voetbal Vereniging Buinerveen gesponsord, en een kortingsactie opgezet op zonnepanelen voor particulieren en maatschappelijke organisaties. Voorafgaand aan de start van de bouw hebben de ontwikkelaars omwonenden in de directe omgeving van de locaties geinformeerd over de start van de bouw, het bouwschema en contactgegevens voor eventuele vragen.

Oliver Schweininger (algemeen directeur Chint Solar Europe): “Ons eerste project in deze regio, het zonnepark Midden-Groningen, is al een landmark. Zonneparken Stadskanaal en Buinerveen mogen tevens als landmarks worden omschreven gezien de omvang en de gezamenlijke aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. De gecombineerde netaansluiting is uniek en vermindert bekabelingswerken. We kijken ernaar uit om deze projecten de komende maanden af ​​te rondenzodat ze een belangrijke bijdrage aan de energietransitie kunnen leveren.
Bij Stadskanaal is de bouw van de afrasteringen, het leggen van kabels en het installeren van de zonnepanelenmontageframes in volle gang. Ook is er begonnen met de bouw van het onderstation voor de netaansluiting. In dit zonnepark komt een ecologische strook speciaal voor akkervogels tussen de Boekerenweg en het zonnepark. De sloten krijgen natuurvriendelijke oevers en aan de noordkant komt ook een ecologische strook.

In Buinerveen is de aanleg van een aarden wal rond de locatie afgerond, waardoor het zonnepark en de bouwplaats nauwelijks meer te zien zijn. De locatie wordt nu verder voorbereid op de installatie van de panelen. Ook wordt naast het zonnepark een natuurgebied ingericht van in totaal 2,5 hectare groot.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!