Home Drenthe PvdA Drenthe bezorgd over militair vliegverkeer boven Noord-Nederland

PvdA Drenthe bezorgd over militair vliegverkeer boven Noord-Nederland

0
PvdA Drenthe bezorgd over militair vliegverkeer boven Noord-Nederland

Het is een onderwerp dat eerder speelde in juli 2020. Toen vroeg Groningen Airport Eelde aan minister Van Nieuwenhuizen om meer mogelijkheden om militair vliegverkeer af te handelen. Via een andere weg komt het thema nu opnieuw op tafel, door een voorgenomen scheiding van het Nederlandse luchtruim. Noord-Nederland krijgt daarmee meer militaire vluchten te verstouwen. De Statenfractie van PvdA Drenthe wil opheldering.

“Lawaai militaire vluchten ook in Groningen en Drenthe”: zo luidde de kop boven een artikel in het Dagblad van het Noorden afgelopen vrijdag 15 januari. Het artikel gaat over de scheiding van het Nederlandse luchtruim die op handen is: het zuiden voor burgerluchtvaart en het noorden voor militair luchtverkeer. Het is een plan van de ministeries van Defensie en IenM. PvdA-statenfractievoorzitter Hendrikus Loof is onaangenaam verrast: ‘We begrijpen hieruit dat militaire vliegtuigen straks het gehele noordelijke luchtruim mogen gaan gebruiken. Het gaat over grote gedeelten van Groningen en Drenthe, inclusief de nodige kwetsbare natuurgebieden. Diverse natuurorganisaties en ook veel inwoners maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Dat geldt ook voor onze fractie. Volledige duidelijkheid krijgen we steeds niet en het lijkt er op alsof het noorden een situatie wordt ingerommeld waar straks veel inwoners niet blij mee zijn. Te meer omdat dit – zo begrijpen wij uit het artikel – nog niet eens de eindsituatie is. Mogelijk dat er in de toekomst nóg meer luchtruim in noord-oost Nederland wordt toegewezen voor militair vliegverkeer.’ Dat zou echt een verkeerde ontwikkeling zijn, vindt de PvdA, aldus Loof.

Over de nieuwe routes in de lucht wordt nog overlegd met de provinciebesturen, zo valt te lezen in het artikel van het Dagblad. Loof: ‘Daarnaast roert ook Groningen Airport Eelde zich nog steeds voortdurend als het gaat over het willen zijn van een alternatief voor militair luchtverkeer. En ook daar maken wij ons zorgen over.’ De PvdA-fractie stelt woensdag 20 januari vragen over deze kwestie aan het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe, tijdens de rondvraag van de Statencommissie FCBE. De PvdA wil weten wat de inzet is van het provinciebestuur in het overleg over de luchtherzieningswet. Hoe ver reikt de invloed van de provincies op de luchtruimherziening en is het College bereid om Provinciale Staten nadrukkelijk te betrekken bij deze discussie?

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!