Home Emmen Provincie Drenthe en Brussel investeren in bedrijf uit Emmen

Provincie Drenthe en Brussel investeren in bedrijf uit Emmen

0

De provincie Drenthe stelt € 666.158 beschikbaar voor de oprichting van proeftuin MCE Emmen. Brussel doet daar bijna € 2.900.000,- vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bij. In deze proeftuin wordt biomassa uit agrarische reststromen bewerkt tot halffabricaten voor de meest uiteenlopende toepassingen. De gezamenlijke investering maakt het verder brengen van innovatieve mogelijkheden tussen agro en chemie mogelijk. MCE, de provincie Drenthe en Brussel dragen zo bij aan een verdere vergroening van de Drentse bedrijvigheid.

Het concept van MCE richt zich op het hoger verwaarden en realiseren van andere toepassingsmogelijkheden van reststromen van biomassa. Denk hierbij aan organische grondverbeteraar of meubelplaten.

Uniek aan het MCE-concept is de schaal. Testen kunnen met tonnages tegelijk uitgevoerd worden. Doordat de fabriek ingericht wordt als een proeftuin, krijgen ook andere ondernemers de gelegenheid om hun producten daar te testen en te vervolmaken. “Nergens anders in Europa zijn dergelijke faciliteiten beschikbaar en zo toegankelijk”, stelt mede-eigenaar Louis Wittendorp met trots. Hij en mede-eigenaar Harry Pot zijn zeer content met de overheidsondersteuning en aanvulling om hun plan te kunnen realiseren en te verbreden. “Een klassieke win-win situatie”, aldus Harry Pot.

Gedeputeerde Economie Henk Brink verwijst naar de grote maatschappelijke discussie rond zaken als klimaat en milieu. “We kennen allemaal de huidige problematiek rond eindigheid van fossiele grondstoffen”, aldus Brink. “Circulariteit is tegenwoordig hét toverwoord. Het is geweldig dat agrarische reststromen nu op grote schaal hergebruikt kunnen worden. In de oude situatie zouden die reststromen gewoon op de afvalberg belanden. MCE geeft een prachtige invulling aan die circulariteit”.

Met dit initiatief wordt ook de positie van Chemport Europe verder versterkt. Chemport Europe is een strategische alliantie tussen de chemieclusters in Emmen en de Eemshaven. Brink stelt: “Chemport Europe maakt het mogelijk dat Noord-Nederland zich internationaal onderscheidt als dé groene chemieregio van Europa.”

Daarnaast sluit het initiatief aan bij het speerpunt van de provincie om zich in te zetten voor een groene economische groei en groei aan arbeidsplaatsen.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!