Home Borger-Odoorn Gemeenten starten met nieuwe aanpak bij betalingsachterstanden: project Vroegsignalering van start!

Gemeenten starten met nieuwe aanpak bij betalingsachterstanden: project Vroegsignalering van start!

0
Gemeenten starten met nieuwe aanpak bij betalingsachterstanden: project Vroegsignalering van start!

Vanaf 1 januari 2021 zijn gemeenten verplicht om inwoners vroegtijdig te helpen als er sprake is van betalingsachterstanden. Het gaat hierbij om betalingsachterstanden bij woningcorporaties, energiemaatschappijen, waterbedrijven en zorgverzekeraars. Met het project Vroegsignalering geven deze zogenaamde signaalpartners betalingsachterstanden door aan de desbetreffende gemeente, om vervolgens in een zo vroeg mogelijk stadium de hulpverlening aan mensen met financiële problemen in gang te zetten.

Samen Doen Team

De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn geven gezamenlijk invulling aan het project Vroegsignalering met ieder hun eigen Samen Doen Team. Dit team bestaat uit professionals van verschillende organisaties. In Borger-Odoorn: stichting Sociale teams Borger-Odoorn, welzijnsorganisatie Andes en de Gemeentelijke Kredietbank. In Aa en Hunze: Impuls, Gemeentelijke Kredietbank, Attenta en Werkplein Drentsche Aa. Het team neemt contact op met mensen met een betalingsachterstand om samen naar een oplossing te zoeken. Dit gebeurt door middel van een brief, een telefoontje of een huisbezoek.

Wethouder Co Lambert gemeente Aa en Hunze: “Ik ben blij dat dit project nu van start gaat en dat we samen met de gemeente Borger-Odoorn met deze nieuwe aanpak aan de slag gaan. Ik hoop dat inwoners de hulp die we bieden aannemen zodat we ergere financiële problemen kunnen voorkomen. Het Samen Doen Team heeft de juiste expertise om deze mensen direct op weg te helpen en hopelijk wat (financiële) stress weg te nemen.”

Wethouder Nynke Houwing gemeente Borger-Odoorn: “Vroegtijdige hulp bij dreigende schulden is enorm belangrijk. Het is goed dat gemeenten de helpende hand kunnen bieden in deze gevallen. En ik ben blij dat we als Drentse buurgemeenten hierin gezamenlijk optrekken met de aanpak die wij hanteren. Ik hoop dat we hiermee het aantal gezinnen dat gebruik moet maken van de schuldhulpverlening in de toekomst kunnen beperken.”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!