Home Emmen Emmen viert volgend jaar 75 jaar vrijheid

Emmen viert volgend jaar 75 jaar vrijheid

0

In 2019 en 2020 wordt door heel Nederland gevierd en herdacht dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden werd beëindigd. Ook in de gemeente Emmen herdenken, beseffen en vieren we 75 jaar vrijheid met meer dan 50 activiteiten. Het hele jaar door vinden er herdenkingsactiviteiten plaats, georganiseerd door tientallen organisaties uit de Emmense samenleving. Burgemeester Eric van Oosterhout: “Het herdenken van de bevrijding is van belang om dagelijks de waarde van de vrijheid te beseffen. Juist in een tijd waarin tegenstellingen lijken te worden aangescherpt, is een bezinning op het thema ‘vrijheid’ waardevol”. 

Het aanbod is divers, variërend van muziekoptredens in de Grote Kerk en het Atlas Theater, een schrijfwedstrijd onder jongeren van het Carmelcollege tot georganiseerde rondleidingen in museum Ergens in Nederland 1939-1945. 

Website

In samenwerking met Emmen.MaakHetMee! komt er een speciale website waar alle activiteiten in de gemeente op komen te staan. Deze komt binnenkort online. Inwoners worden meegenomen in de geschiedenis van Emmen en kunnen zien wat en waar alle activiteiten zijn. 

Samen vrijheid vieren
De gemeente Emmen wil samen met haar inwoners en organisaties, de Provincie Drenthe en andere gemeenten, in navolging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in 2020 de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, vieren en tevens beseffen. Om het belang van 75 jaar vrijheid te benadrukken, stelt de gemeente Emmen €110.000,-  beschikbaar voor activiteiten. De provincie Drenthe draagt €45.000,- bij.

Speciale data

Emmen kent een aantal speciale data:
27 januari        Herdenking Holocaust

10 april        De bevrijding van Emmen

4 mei         Herdenking slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog 

en in Nederlandse missies nadien

5 mei         Viering van de landelijke bevrijding
20 mei         Indië herdenking Emmen

15 augustus     Herdenken het einde van de Tweede Wereldoorlog

24 oktober     Viering van de oprichting van de Verenigde Naties

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!