Home Drenthe Drentse Talentprijs Cultuur voor Blackbriar

Drentse Talentprijs Cultuur voor Blackbriar

0
Drentse Talentprijs Cultuur voor Blackbriar

De symfonische rockband Blackbriar is de elfde winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur van Stichting Kunst & Cultuur. De band uit Assen ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro en een beeldje. De zeskoppige gothicband met frontvrouw Zora Cock wint de prijs vanwege hun meeslepende muziek en de manier waarop zij in 2020 wereldwijd fans interesseerden voor een crowdfundingactie om hun debuutalbum te financieren. De twee andere genomineerden voor de prijs, beeldend kunstenaar Ilana de Boer (Assen) en dichter Iduna Paalman (Rolde), ontvangen beiden een bedrag van 500 euro.

Blackbriar kon vorig jaar dankzij de succesvolle crowdfundingactie niet alleen een album opnemen, maar ook een videoclip maken. Het album is begin dit jaar verschenen. De jury heeft veel bewondering voor wat de band op eigen kracht en in eigen tempo heeft bereikt. De muziekclips van Blackbriar noemt zij groots en de muziek duister en dromerig tegelijk. De jury vindt het een feest om naar de band en hun uitingen te kijken. Daarmee schaart ze zich achter miljoenen YouTube-kijkers wereldwijd. 

Blackbriar is al sinds 2012 bezig. In 2017 bracht de band in eigen beheer een EP uit en begin dit jaar dus een debuutalbum.

De jury schrijft in haar rapport: “De meeslepende composities zijn goed gearrangeerd, de zang is prachtig en de muziek wordt theatraal en met veel bezieling gebracht. Muzikaal en visueel denken de bandleden goed na over wat zij willen uitstralen. Tel daarbij de ambitie om zich sterk te willen ontwikkelen en je wordt als band zomaar de belofte van Nederland genoemd. De jury is ervan overtuigd dat de band deze belofte waar gaat maken.”

Over de Drentse Talentprijs Cultuur 

De landelijke jury van de Drentse Talentprijs Cultuur, bestaande uit Jacco de Boer, Martine Consten, Ineke Geurts en Arthur Schmidt, beoordeelde de genomineerden onder voorzitterschap van Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe. Mieke Damsma verving burgemeester Marco Out van Assen, die een klein rolletje heeft in één van de clips van Blackbriar en hiermee elke schijn van partijdigheid wilde voorkomen. 
De landelijk jury beoordeelt elk jaar drie genomineerden die worden geselecteerd door een Drentse jury die alle suggesties van inwoners en organisaties van Drenthe bekijkt. Stichting Kunst & Cultuur is de initiatiefnemer van de prijs. 

De andere genomineerden 

De 26-jarige Ilana de Boer uit Assen won in 2020 de titel Amateurkunstenaar van Drenthe. Ilana schildert en maakt figuratieve beelden. De 30-jarige Iduna Paalman uit Rolde sleepte met haar gedichtenbundel ‘De grom uit de hond halen’ de Poëziedebuutprijs 2020 in de wacht.

Eerdere winnaars

In 2020 won Mare Keja (cello) uit Anderen de prijs, het jaar daarvoor kunstenaar Anne-Will Lufting (beeldende kunst) uit Nieuw-Amsterdam en in 2018 Willemien Dijkstra uit Sleen (musical).

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!