Home Borger-Odoorn Cultuurfonds Drenthe steunt in 2019 146 projecten

Cultuurfonds Drenthe steunt in 2019 146 projecten

0
Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in 2019 in totaal € 415.938 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 146 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Het bestuur heeft in de vierde vergadering van 2019, € 79.380 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 35 projecten. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.
 
De opbrengst Anjeractie 2019 in Drenthe was bijna € 20.000. De Anjeractie is de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor 2020 is de collecteweek voor cultuur en natuur in Nederland van  24 mei tot en met 30 mei 2020. De collectanten zijn leden van plaatselijke culturele verenigingen en betrokken burgers die graag iets extra’s doen voor cultuur in de regio! In 2020 bestaat het Cultuurfonds 80 jaar en de Anjeractie viert haar 75ste jubileum met een speciale Jubileumcollecte!
 
Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Meer informatie is te vinden op http://www.cultuurfonds.nl/drenthe
 
In 2020, op 27 maart, 26 juni, 25 september en 11 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum worden ingediend. 
 
In de bijlage bij dit persbericht staat aangegeven voor welke projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe tijdens de vierde vergadering van 2019.
 
Drie opvallende projecten zijn:
 
Muziektheaterproductie Veenbrand

Stichting Veenbrand  in Gieten kan rekenen op een bijdrage van € 7.500 voor de muziektheaterproductie Veenbrand die van 26 juni 2020 tot en met 26 juli 2020 in het Rensenpark in Emmen plaatsvindt. In de zomer van 2020 wordt het Rensenpark een park vol verhalen, muziek, theater en spektakel. Dan strijkt Veenbrand neer in dit prachtige decor vol natuur en historie. Op en rond de Savanne wordt het publiek meegevoerd in de verhalen van drie hoofdpersonen. Verhalen met herkenbare dilemma’s én vuur, want het smeult onder de grond. Dan volgt de spectaculaire finale op de grootse decorvloer die uiteindelijk zelf ook tot leven komt door magie en de verhalen, of komt het toch door de keuzes van het publiek dat in de voorstelling een interactieve rol speelt? Veenbrand staat symbool voor het veelal ondergronds broeien in de samenleving. Die wereldwijde spanningen laten de makers herleven in een uniek en soms zelfs revolutionair muziekspektakelstuk. In het vuur zitten verhalen met een link naar de Drentse geschiedenis door alle eeuwen heen verstopt. De locatie, waar in 1917 een grote veenbrand woedde, verbindt de voorstelling en de boodschap met de identiteit van Drenthe en de Drentenaren.
 
Educatieproject ‘Armoede toen en nu’
Stichting Koloniecentrum in Frederiksoord kan rekenen op een bijdrage van €3.000 voor het educatieproject ‘Armoede toen en nu’. Van 23 tot en 31 maart 2020 zullen de groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente Westerveld een speciaal programma in en om het museum volgen.
Het doel is tweeledig: kinderen bewust maken van armoede en het effect daarvan op de maatschappij, en hen kennis laten maken met de specifieke cultuurhistorische erfgoedwaarde van de Koloniën van Weldadigheid. Deze koppeling is gemaakt omdat de Koloniën een uniek historisch voorbeeld zijn van armoedebestrijding. Dit realiseren ze middels een educatief project, waarbij elke schoolklas gedurende één dag het museum bezoekt om daar een uitdagend en actief programma uit te voeren. Het programma bestaat uit een museumbezoek, het nog te ontwikkelen spel ‘Koloniechallenge’ en een interactief theater ‘Rijdend Geldlab’.
 
Junior museumeducatoren
Stichting Nederlands Museum Kinderwereld in Roden kan rekenen op een bijdrage van € 2.000 voor
het project Junior museumeducatoren die in de periode 15-1-2020 tot 15-01-2021 plaatsvindt in Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden.
Museum Kinderwereld in Roden bestaat in seizoen 2019 – 2020 vijftig jaar. Ze vieren dit met een bijzondere wisseltentoonstelling over het fenomeen de ‘Rube Goldberg Machine’. Tieners en jongvolwassenen zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de hele wisselzaal. In 2020 krijgen twintig
junior museumeducatoren een training en voeren jeugdactiviteiten uit. De eerste helft staat in het teken van ontwikkeling. Samen met het Noorderpoort college en de Hanze Hogeschool begeleiden we de Junioren om hun eigen activiteiten te ontwikkelen. In de tweede helft zijn de Junioren volwaardig
onderdeel van onze organisatie. Om de jeugdactiviteiten onder de aandacht te krijgen, maken we een mooie trailer en verzorgen studenten van het Noorderpoort de vormgeving.
Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!