Home Drenthe Alle volwassenen in Drenthe staan in het Donorregister

Alle volwassenen in Drenthe staan in het Donorregister

0
Alle volwassenen in Drenthe staan in het Donorregister

Vanaf nu staat iedereen vanaf 18 jaar in Drenthe in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 80,7% van de Drenten heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 19,3% staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen.

Nu ook het brievenproces in Drenthe is afgerond, staan alle volwassenen van 18 jaar en ouder in Nederland in het Donorregister. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat ruim drie kwart van de Drenten zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

Vier keuzemogelijkheden in het Donorregister

In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 38,2% van de Drenten heeft ingevuld donor te willen worden, 31,9% wil dit niet. 9,3% laat de keuze over aan de partner of familie en 1,3% laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 19,3% van de Drenten heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Keuze aanpassen kan op ieder moment

Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen. En dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!