Home Borger-Odoorn Afvalverwerkers moeten eigen brandveiligheidsregels opnemen in vergunning

Afvalverwerkers moeten eigen brandveiligheidsregels opnemen in vergunning

0
Afvalverwerkers moeten eigen brandveiligheidsregels opnemen in vergunning

Brand bij een afvalverwerker, zorgt voor onrust in de omgeving. Afvalverwerkers moeten maatregelen treffen op het bedrijf om branden te voorkomen, of snel onder controle te kunnen krijgen. Niet alle maatregelen zijn verplicht, maar wat bewezen goed werkt, moet worden opgenomen in de vergunning. Dat is wat Gedeputeerde Staten vandaag in een brief aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) hebben aangegeven. Hiervoor moeten landelijke richtlijnen worden aangepast. GS roepen de staatssecretaris dan ook op, dit te doen.
 

Er zijn regelmatig branden bij afvalverwerkers, landelijk, maar ook in Drenthe. GS informeerde Provinciale Staten deze week nog over de dertien afvalbranden die in de afgelopen drie jaar plaatsvonden in Drenthe. Afvalverwerkers treffen verschillende maatregelen om branden te voorkomen, ook op eigen initiatief. Het gaat dan onder andere om het plaatsen van warmtebeeldcamera’s, bluszand, of het verdichten van afval zodat er geen zuurstof bij komt. Deze maatregelen zijn echter nog niet verplicht voor de bedrijven, omdat dit niet in de vergunning is opgenomen.
 

Gedeputeerde Hans Kuipers: “Wanneer er brand is bij een afvalbedrijf, is dat vaak in de wijde omgeving te merken. Soms zie je rookpluimen, of is er een oproep ramen en deuren te sluiten. Dit leidt tot onrust en zorgen onder de omwonenden. Het gaat om de gezondheid en veiligheid van de inwoners. Daarom vraag ik de staatssecretaris om via een landelijke richtlijn afvalverwerkers verplicht te stellen deze bewezen goed werkende maatregelen ter voorkoming van brand, te treffen op de bedrijfslocaties en in de bedrijfsprocessen. Je hebt een zorgplicht naar je omgeving. Committeer je dus aan brandwerende maatregelen, voor ieders veiligheid.”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!