Home Nieuws Winnaar van de tweede Treant Wetenschapsprijs is bekend

Winnaar van de tweede Treant Wetenschapsprijs is bekend

0
Winnaar van de tweede Treant Wetenschapsprijs is bekend

Yvonne Ludwig, physican assistant pathologie, heeft onlangs de tweede Treant Wetenschapsprijs in de wacht gesleept. Om patiënten op korte termijn zekerheid te kunnen geven, heeft Yvonne in haar onderzoek gekeken of sneldiagnostiek toe te passen is bij prostaatkanker. Iedereen binnen Treant die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, mocht meedingen naar de prijs. Door deze prijs in het leven te roepen, hoopt Treant medewerkers te prikkelen om innovatief bezig te zijn. Ook wil Treant collega’s graag de ruimte geven om zich te ontwikkelen.

Een van de belangrijkste onderdelen van een snelle diagnose is het proces op de afdeling Pathologie. Normaal gesproken duurt dit proces vijf werkdagen. Om sneldiagnostiek uit te voeren, moest dit proces sterk worden ingekort, maar dit mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit en daarmee de betrouwbaarheid van de diagnose. In het onderzoek van Yvonne is dit getest door de versnelde procedure te vergelijken met de reguliere procedure. Het bleek dat de histologische- en immunologische kleuringen die nodig zijn voor een betrouwbare diagnose bij beide procedures van dezelfde kwaliteit zijn. Sneldiagnostiek is dus toe te passen op prostaatbiopten van patiënten met verdenking op een prostaatcarcinoom. Dit zorgt ervoor dat patiënten binnen twee dagen weten of ze wel of geen prostaatkanker hebben, in plaats van binnen een aantal weken. Patiënten eerder zekerheid kunnen geven is belangrijk. Een snelle diagnose kan veel voordelen opleveren voor zowel de patiënt als het behandelend ziekenhuis.

In totaal kwamen er elf inzendingen binnen voor de Treant Wetenschapsprijs. Yvonne was de gelukkige die de wisselbokaal in ontvangst mocht nemen, samen met een bedrag van € 500. De wetenschapsmiddag met de uitreiking van de Wetenschapsprijs 2019 is afgeblazen vanwege het coronavirus, maar dat mocht de pret voor de physican assistant pathologie niet drukken. De juryleden willen Yvonne van harte feliciteren met deze prijs!

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!