Home Emmen Voorbeschouwing: Kan FC Emmen de laatste punten van het kalenderjaar mee nemen?

Voorbeschouwing: Kan FC Emmen de laatste punten van het kalenderjaar mee nemen?

0

Na de mooie 2-0 overwinning tegen Sparta sluit FC Emmen zondag het eredivisiejaar af met een uitwedstrijd tegen FC Groningen. Ruim 850 supporters van de Drentse club zullen in het uitvak zitten. Het is voor veel Emmenaren een bijzondere wedstrijd, die ook nog eens de kans biedt om de feestdagen extra feestelijk te maken.

FC Emmen pakte zeventien van de achttien punten in het eigen stadion, in negen thuiswedstrijden. Het enige punt buiten Emmen werd behaald op bezoek bij RKC Waalwijk. De laatste uitwedstrijd, tegen VVV-Venlo, ging met 2-0 verloren.

De Groningers hebben het in hun eigen stadion niet zo gemakkelijk. In acht thuiswedstrijden werden dertien punten behaald. De laatste drie wedstrijden in Groningen wist de plaatselijke FC niet te winnen; tegen Feyenoord werd het 1-1 en tegen FC Utrecht tweemaal 0-1 (eredivisie en KNVB-beker).

Positieve balans tegen FC Groningen

De balans in competitieduels is in het voordeel van FC Emmen. Vijf van de zes onderlinge ontmoetingen werden gewonnen. In de vijf bekerduels tegen de Groningers wonnen de Emmenaren één keer, in 1975.

Beide ploegen kennen elkaar door en door en oefenen ook regelmatig tegen elkaar. Zondag zal de vijfde keer zijn dat een onderling duel plaatsvindt dit kalenderjaar; op 15 mei werd het op de laatste speeldag van het vorige eredivisieseizoen in Emmen 1-0. In de voorbereiding werd het in Rolde vervolgens 2-2 en in de eerste speelronde van het huidige eredivisieseizoen won FC Groningen met 0-1 in Emmen. Het laatste duel, een oefenwedstrijd op 5 september 2019, won FC Emmen met 2-3 in Groningen dankzij twee goals van Sergio Peña en één van Lentini Caciano.

De wedstrijd in en tegen FC Groningen op 16 december 2018 staat bij veel supporters nog vers in het geheugen. Mimoun Mahi leek de thuisploeg toen vlak voor tijd de winst te bezorgen, maar een minuut later maakte Nicklas Pedersen de gelijkmaker. Vijf minuten later, diep in de extra tijd, maakte de Deen ook de winnende 1-2 voor FC Emmen.

Veel afwezigen

Voor oud-Groningers Lorenzo Burnet (geschorst), Nick Bakker, Anco Jansen en Desevio Payne (allen geblesseerd) blijft een weerzien met hun oude club zondag uit. Verder zijn Jan-Niklas Beste, Wouter Marinus, Shani Tarashaj en Matthias Hamrol ook afwezig door blessures.

FC Groningen – FC Emmen
Zondag 22 december, 14.30 uur
Hitachi Capital Mobility Stadion
Scheidsrechter: Makkelie

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!