Home Emmen Vlindermarkt wordt iets aangepast door toenemende drukte

Vlindermarkt wordt iets aangepast door toenemende drukte

0
Vlindermarkt wordt iets aangepast door toenemende drukte

Met de toename van het aantal coronabesmettingen, is het extra belangrijk dat we ons allemaal goed aan de richtlijnen van het Rijk houden. Als het ergens druk is op straat, ontvangt de gemeente verschillende vragen. Inwoners vragen zich af hoe de gemeente daarmee omgaat. Ook Locoburgemeester Jisse Otter wordt hierop bevraagd. Zijn motto is om naast een goede voorbereiding ook de vinger aan de pols te houden.

“De vlindermarkt verloopt over het algemeen goed. We zien dat veel mensen elkaar de ruimte geven om de 1,5 meter afstand te kunnen behouden”, zegt Otter. “Maar we merken ook dat de vakanties zijn begonnen en dat meer mensen er op dit moment eropuit gaan. Ruimte geven en ruimte vinden wordt dan lastiger voor bezoekers Daarom blijven we wekelijks evalueren en kijken we vervolgens welke zaken we eventueel aan moeten passen.”

Uit de evaluatie met de organisator Vitalis van de Vlindermarkt kwam naar voren dat er een paar knelpunten ontstonden, waardoor mensen onvoldoende kunnen doorlopen. Otter: “Op die plekken was het drukker dan gewenst en kwam de 1,5 meter in gedrang. Organisator Vitalis gaat hier en daar de kramen iets anders neerzetten en wij zorgen dat horecaterrassen op een aantal plaatsen iets kleiner worden. Hiermee maken we de paden op drukke plekken breder, bijvoorbeeld in de Hoofdstraat bij de Hema en op het Marktplein. Dit is aanvullend op de eerdere afspraken over waarschuwingsborden, omroepen van boodschappen, het weren van fietsers van de markt en de mogelijkheden tot desinfectie en handen wassen. Maatregelen die we ook bij de normale weekmarkt treffen.”

“We willen allemaal dat de vlindermarkt een plek is en blijft waar iedereen met plezier en veilig kan rondlopen. Daarom bespreken we met de organisator regelmatig of het goed verloopt en bespreken we vragen en opmerkingen van inwoners. Waar dat niet het geval is werken we aan verbetering en oplossingen.” De vlindermarkten voorzien in een behoefte van onze inwoners en toeristen. Otter: “Inwoners zijn blij dat zij eropuit kunnen en het draagt bij aan een levendige centrum. Mensen combineren het met een bezoek aan een winkel en terras. Dat is goed voor de economie.”

Otter: “We blijven benadrukken – en dat zal Vitalis ook doen – dat voldoende afstand nemen een kwestie is van eigen verantwoordelijkheid. Vermijd drukte. Dus als je ziet dat het druk is, maak dan eerst een ommetje. Als je iets vroeger of later komt is het vaak rustiger. Ook organisatoren van evenementen willen dat het leuk en veilig wordt. Zij bedenken vooraf wat te doen als het te druk wordt en de 1,5 meter afstand in gevaar komt. Zoals het omroepen van extra boodschappen of een bericht uitsturen dat je beter een andere keer kan komen.

Het lukt niet alles van te voren aan te zien komen. “Zo zit het leven niet in elkaar’, aldus Otter. Incidenten zijn er altijd en daar moeten we soms creatief mee omgaan. Zo deden bij Wildlands ineens de automatische scanners het niet meer en moest men over op handscanners. Er ontstond een lange rij. Wildlands heeft hier adequaat op gereageerd door een extra ingang te maken met hulp van De Holdert. Over incidenten gesproken.”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!