Home Dieren Verhuizing van olifantenstier Mekong uitgesteld in verband met coronavirus

Verhuizing van olifantenstier Mekong uitgesteld in verband met coronavirus

0
Verhuizing van olifantenstier Mekong uitgesteld in verband met coronavirus

Het coronavirus (en de maatregelen om verspreiding te voorkomen) zet een streep door heel veel plannen. Zo ook door een geplande megaverhuizing. Vanuit het EEP (European Endangered Species Programme – fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten) is besloten dat olifantenstier Mekong volgende week zou verhuizen naar een dierenpark in Rapperswil in Zwitserland. Maar die verhuizing is tot nader order uitgesteld.

Een mannen en een familiegroep
De Aziatische olifanten van WILDLANDS leven in twee groepen: een mannengroep en de familiegroep. Deze kudde bestaat uit vrouwen en kinderen. In de familiegroep lopen twee vrouwen die al jongen hebben en één jong vrouwtje zonder jongen. De matriarch van deze familie is de oudste en meest wijze olifantendame; zij weet in geval van nood waar water is e.d. De kudde volgt haar. Een mannelijke olifant, de bul, zoekt enkel vruchtbare vrouwen om voor nageslacht te zorgen en speelt verder geen rol in een kudde.

Het fokprogramma
Omdat de mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden. Alle EAZA aangesloten dierentuinen werken via de EEP samen, om op deze manier inteelt te voorkomen. Alle olifanten in het stamboek genetisch met elkaar gematcht, waardoor er fokparen gevormd kunnen worden die genetisch niet aan elkaar verwant zijn en de genetische variatie van de Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden kan worden

Geen match
Het was de bedoeling dat Mekong, de oudste bul in WILDLANDS sinds 2016, het jongste vrouwtje in de familiegroep zou gaan dekken. Dat is niet alleen voor de rangorde binnen de groep en de gezondheid van dit vrouwtje belangrijk, maar ook voor het fokprogramma noodzakelijk. De bul heeft echter in al die jaren geen enkele interesse in haar getoond. Wel zorgde hij voor nageslacht bij de andere twee dames.

Een nieuwe bul
Het fokprogramma is dan ook de reden dat Mekong eigenlijk eind april zou verhuizen naar het dierenpark in Zwitserland. Een andere bul uit een ander park gaat zijn plek in WILDLANDS innemen in de hoop dat die het jonge vrouwtje wel interessant vindt. Maar in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus zijn alle diertransporten tot nader order geannuleerd. De dierverzorgers bereiden Mekong voor op de verhuizing, maar wanneer deze dan wel plaats zal gaan vinden is nu niet te zeggen.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!