Home Emmen Overleden nijlpaard blijkt genderneutraal

Overleden nijlpaard blijkt genderneutraal

0

Afgelopen dinsdag overleed in de nijlpaardenstal van WILDLANDS de 11-jarige nijlpaarddame Hasana. Omdat haar overlijden plotseling was en omdat het park de doodsoorzaak wilde weten, is zij direct voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar ontdekte men iets heel bijzonders: de overleden Hasana bleek van buiten alle kenmerken van een vrouwelijk nijlpaard te hebben, maar van binnen vooral kenmerken van een mannetje!

Een verklaring voor deze ‘genderneutrale’ kenmerken kan zijn dat Hasana bij geboorte een helft van een tweeling was. Dit is zeer uitzonderlijk bij nijlpaarden, die doorgaans maar één jong krijgen. Het tweelingbroertje van Hasana heeft slechts vier dagen geleefd, maar de tijd samen in de baarmoeder kan de oorzaak van de mannelijke kant zijn. WILDLANDS-dierenarts Job Stumpel legt uit: “Bij koeien komt dit vaker voor en daar worden deze vaarsjes (vrouwelijke kalfjes) een kween genoemd. De vliezen van de foetussen in de buik maken dan tijdens de ontwikkeling contact, waardoor het vrouwtje (in dit geval Hasana) blootgesteld wordt aan de mannelijke hormonen van het broertje. Daardoor gaat het vrouwelijke dier mannelijke kenmerken ontwikkelen.” 

Bij mensen en andere dieren dan koeien is dit fenomeen uiterst zeldzaam. Bij nijlpaarden is het nog nooit eerder waargenomen. De oorzaak van het plotselinge overlijden van Hasana had niets met haar gender te maken, maar bleek een acute darmdraaiing te zijn.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!