Home Coevorden Moderna, Coevorden, Hardenberg en Alfa-college gaan vergunninghouders opleiden

Moderna, Coevorden, Hardenberg en Alfa-college gaan vergunninghouders opleiden

0

Vandaag was de officiële start van het project waarbij de gemeenten Coevorden en Hardenberg, het Alfa-college en Moderna Textielservice samenwerken om vergunninghouders een leerwerktraject te laten volgen. Doel is om vergunninghouders zo snel mogelijk nadat ze in Hardenberg of Coevorden komen wonen, te laten starten met de inburgering en ze tegelijkertijd werkervaring laten opdoen! Er wordt gestart met 12 deelnemers. De wens is om ook met andere bedrijven samen te werken. Moderna-directeur Erik Jutstra, wethouders Joop Brink en Gitta Luiten en locatiedirecteur Jurgen Grobbée van het Alfa-college onthulden vanochtend bij Moderna de officiële naam van het project: IKStartNL.

Moderna is een sterk groeiende onderneming waar kansen liggen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder vergunninghouders. Het bedrijf is maatschappelijk betrokken en gelooft erin dat vergunninghouders sneller integreren als zij onderdeel uitmaken van de maatschappij. Werken is daarbij belangrijk. Moderna wil daaraan graag haar steentje bijdragen.

Nieuwe Wet Inburgering

In 2021 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Gemeenten worden dan weer verantwoordelijk voor de inburgering van vergunninghouders. De gemeenten Coevorden en Hardenberg lopen vooruit op de nieuwe wet. IKStartNL past daar bij. Het project komt voort uit een al bestaande samenwerking tussen beide gemeenten en Moderna. Regionaal opleidingscentrum Alfa-college is aangehaakt om de inburgeringslessen te verzorgen. Het is voor elke deelnemer maatwerk om met opleiding en begeleiding zo snel mogelijk betaald werk te realiseren. Hier gaat het bijvoorbeeld om taal op de werkvloer.

Wisselende culturen

De organisaties slaan de handen ineen om de deelnemers voor te bereiden op passend werk. De vergunninghouders zijn vaak al lange tijd uit de running. Bovendien zijn ze afkomstig uit wisselende culturen. Vaak moeten ze de taal nog leren. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Trajectondersteuner Rosa van den Biggelaar begeleidt de vergunninghouders op de werkvloer: ‘Het is belangrijk om naast de deelnemers te staan en te kijken wat ze kunnen. Denken in mogelijkheden dus. Het is echt maatwerk.’

Andere bedrijven

Wethouders Joop Brink van Coevorden en Gitta Luiten van Hardenberg zijn blij met de samenwerking. Joop Brink: ‘Juist in deze tijd van economisch hoogtij zijn er kansen voor onze inwoners die wat verder van de arbeidsmarkt af staan. De samenwerkende partijen spelen daar goed op in. ‘Wethouder Gitta Luiten vindt het vooral heel slim van Moderna om nu al in te stappen. “Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten bedrijven creatief zijn en Moderna loopt hierin dus al voorop.’ Beide wethouders hopen dan ook dat andere bedrijven het voorbeeld van Moderna volgen. ‘Dat is goed voor de bedrijven én voor de positie van de inwoners op de arbeidsmarkt.’

Reguliere baan

De eerste vergunninghouder is deze week bij Moderna begonnen. De theorielessen worden op locatie gegeven. Moderna heeft hiervoor een leslokaal ingericht. De deelnemer kan bij Moderna ervaring opdoen wat ze een streepje voor geeft op een reguliere baan. Dat kan bij Moderna zelf zijn, maar ook bij een andere werkgever.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!