Home Coevorden Holocaustmonument Levenslicht komt naar Coevorden

Holocaustmonument Levenslicht komt naar Coevorden

0

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Coevorden is van 26 tot en met 28 januari en op 30 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij de synagoge aan de Kerkstraat 36 in Coevorden.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

104.000 lichtgevende stenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Coevorden zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Ademhaling in licht
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Om 19.00 uur is er in de synagoge een ontvangst van genodigden. Omstreeks 19.30 wordt het monument onthuld. U bent van harte uitgenodigd bij de onthulling aanwezig te zijn.

Wanneer te zien
Levenslicht is op de volgende tijdstippen te zien bij de synagoge: Zondag 26 januari van 19.30 tot 22.00 uur, maandag 27 en dinsdag 28 januari van 16.00 tot 22.00 uur en op 30 januari bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz in de synagoge. De tijd waarop het monument op 30 januari te zien is, wordt nog bekend gemaakt door de Stichting Synagoge Coevorden.

Achtergrond
Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is door Studio Roosegaarde een lichtmonument ontworpen. Het initiatief is met steun van onder andere het Nederlands Auschwitz Comité, het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD tot stand gekomen. Het monument is een eenmalige en tijdelijke aanvulling op bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!