Home Borger-Odoorn Grootste inwonergroei Borger-Odoorn in 20 jaar tijd

Grootste inwonergroei Borger-Odoorn in 20 jaar tijd

0

Burgemeester Jan Seton toonde zich trots tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het gemeentehuis in Exloo. Het inwoneraantal van Borger-Odoorn steeg afgelopen jaar met 171, de grootste groei in 20 jaar tijd. Daarnaast kondigde Seton de komst van een kinderburgemeester aan, en reikte hij de Cittaslow-stimuleringsprijs uit aan de Dorpsraad Exloo.

Na jaren van krimp laat het inwoneraantal van Borger-Odoorn nu voor het tweede jaar op rij een stijgende lijn zien. Op 1 januari woonden er volgens de voorlopige cijfers ruim 25.500 mensen in de gemeente. Dat is vergelijkbaar met het niveau van 2010. “Zullen we afspreken dat als we volgend jaar weer groeien, we het nooit meer over krimp hebben?”, aldus Seton, voordat hij met de gasten het glas hief op het nieuwe jaar. Ook de werkgelegenheid in Borger-Odoorn groeide, met 3,3% ruim een procent boven de Drentse stijging. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan recreatie en toerisme; in die sector kwamen er in vier jaar 11% meer banen bij.

Kinderburgemeester

Seton kondigde ook aan dat Borger-Odoorn in 2020 een kinderburgemeester krijgt. Via leerlingenraden van basisscholen wordt vóór de zomer een leerling uit groep 7 gekozen die het schooljaar 2020-2021 in functie zal zijn. Seton gaf nog geen precieze taakomschrijving maar beloofde zijn toekomstige evenknie wel alvast een heuse ambtsketen.

Cittaslow-stimuleringsprijs

Voorzitter Wil Luchjenbroers van de Dorpsraad Exloo nam de Cittaslow-stimuleringsprijs in ontvangst. Die wordt uitgereikt aan een inwoner, ondernemer of organisatie die de gedachte van het Cittaslow-keurmerk op een bijzondere manier heeft uitgedragen. De dorpsraad nam het initiatief voor het Cittaslow voedfestival dat afgelopen september in Exloo plaatsvond. Eerdere winnaars van de stimuleringsprijs waren 25 graden Noord en Hartveilig Valthermond.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!