Home Emmen ‘Gevonden Landschap’ wint ontwerpprijsvraag Bargeres

‘Gevonden Landschap’ wint ontwerpprijsvraag Bargeres

0
‘Gevonden Landschap’ wint ontwerpprijsvraag Bargeres

Het team ‘Gevonden Landschap’ uit Bargeres heeft de Panorama Bargeres gewonnen in een ontwerpprijsvraag van Panorama Lokaal. Het winnende team ontvangt 10.000 euro en haar ideeën worden opgenomen in de Woon- en leefbaarheidsvisie van Bargeres. 

Bargeres is één van de zeven deelnemende wijken aan het landelijke Panorama Lokaal. Eind 2019 vroeg Panorama Bargeres architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers om met voorstellen te komen voor een slim toekomstplan voor Bargeres. In het plan moest aandacht zijn voor woningvoorraad, woningverbeteringen, tuinen, biodiversiteit het  aanpassingen aan extreme neerslag of droogte, ontmoeting en verbeteringen in de openbare ruimte.

Drie plannen
Drie ontwerpteams, gekozen uit vijftien aanmeldingen, hebben de afgelopen maanden hun ideeën voor Bargeres uitgewerkt. Bewoners, en ander nauw betrokken partijen hebben inbreng gehad in het denkproces van de teams. Dit leverde mooie voorstellen op om Bargeres toekomstbestendiger te maken. 

Juryvoorzitter Berno Strootman, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, maakte vanmiddag de winnaar bekend. Het team ‘Gevonden Landschap’ ging met de winst naar huis. Het team bestaat uit Karin Peeters, Berte Daan, Jan Martijn Eekhof, Marijn van Dongen en Werner brouwer. Het plan ‘Gevonden Landschap’ is gebaseerd op het oorspronkelijke landschap waarop de wijk gebouwd is. Het verschil tussen wat ooit de ‘barge’ en de ‘es’ was, wordt weer teruggebracht. Het Oranjekanaal en de groenzone verbinden de twee delen met elkaar. Het team wil met hun plan de westkant opener en groener te willen maken, met ruimte voor wonen in het groen en initiatieven van bewoners. Aan de oostkant kunnen de wijkvoorzieningen bij elkaar worden geplaatst om het winkelcentrum te versterken. Hier is ook is ruimte voor andere woningtypen. De grote groenstrook biedt ruimte voor ontmoeting en kan anders worden ingericht.

Reacties
De jury zegt over dit plan: “Dit plan heeft de beste mix tussen creativiteit en haalbaarheid. Het team heeft zich echt laten inspireren door de wijk en haar bewoners en heeft goed geluisterd naar de opgaven waar een oplossing voor nodig is.” Wethouder Jisse Otter: “Panorama Bargeres bracht ons succesvolle samenwerkingen die hebben geleid tot veelbelovende voorstellen. We gaan graag met het team en onze partners aan de slag om delen van het plan op te nemen in onze visie om de wijk toekomstbestendiger te maken.”

Panorama Bargeres
De prijsvraag is uitgeschreven in een samenwerkingsverband. Daarin werken Gemeente Emmen, woningcorporaties Domesta en Lefier, Staatsbosbeheer, Waterschap Vechtstromen en welzijnsorganisatie Sedna nauw samen. Zij gaan nu aan de slag om delen van het plan uit te voeren.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!