Home Nieuws Gemeente Emmen stopt met ophangen waarschuwingslint voor de Eikenprocessierups

Gemeente Emmen stopt met ophangen waarschuwingslint voor de Eikenprocessierups

0

We hebben dit jaar meer last van de eikenprocessierups dan andere jaren. Dat is niet alleen in de gemeente Emmen zo, maar heel Nederland heeft er veel last van. Emmen heeft al honderden meldingen ontvangen. Ze behandelen alle meldingen, maar kunnen niet alle nesten verwijderen. Dat is namelijk door de grote hoeveelheid nesten niet mogelijk. Ook zijn ze gestopt met het ophangen van waarschuwingslint.

Teveel eikenbomen met nesten

In de gemeente Emmen staan in het totaal zo’n 100.000 bomen, waarvan ongeveer 70.000 eikenbomen zijn. In bijna al deze bomen zit een nest met rupsen. Het verwijderen kost veel tijd. De aannemers kunnen per dag ongeveer 30 bomen weghalen. Ook is er landelijk te weinig personeel en materiaal bij aannemers die dit specialistische werk uitvoeren. Dit alles zorgt er voor dat wij niet om bij alle bomen de nesten kunnen verwijderen.

Openbare plekken krijgen voorrang

De gemeente heeft twee aannemers opdracht gegeven om de nesten te verwijderen. Waar het kan, geeft de gemeente voorrang aan plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, basisscholen en fietspaden. Na juli stoppen de aannemers met het weghalen van nesten omdat de rups dan een vlinder wordt en geen haren meer verliest.

Geen waarschuwingslint, wel oppassen!

Omdat het om zoveel bomen gaat is het ook niet meer te doen dat ze om elke boom met een nest een rood/wit waarschuwingslint hangen. De gemeente Emmen vraagt mensen om zelf op te letten als ze in de buurt van eikenbomen zijn.

Meer informatie

Maakt u zich zorgen om een nest bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven met DigiD of melding doorgeven zonder DigiD. U kunt ons ook bellen via 14 0591. U krijgt vooral gezondheidsproblemen door de brandharen van de rupsen. Meer informatie over de eikenprocessierup(externe link)s staat op de website van de GGD.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!