Home Coevorden Geeser huisweidenroute weer actueel

Geeser huisweidenroute weer actueel

0

Wie zin heeft om in de kerstvakantie een lekkere wandeling of fietstocht door het mooie dorp Gees te maken heeft geluk. Onlangs werd de route langs de Geeser huisweiden geactualiseerd. Vanaf deze week is de aangepaste route verkrijgbaar bij de plaatselijke Tourist Info. In mei 2012 presenteerden de dorpsbewoners van Gees het huisweidenproject. In het dorp werden eiken landhekken, ouderwetse dierenbehuizingen en zeldzame dierenrassen toegevoegd, aangevuld met streekeigen groen.

Twee bewoners stopten met het houden van dieren en er kwam een huisweide bij aan de Goringdijk.
Er zijn nu tien huisweides en zes verschillende zeldzame huisdierrassen te bekijken. Verder is de leesbaarheid van de plattegrond in de folder verbeterd. De route is een zogenaamde Hotspot van Geopark De Hondsrug.

Zoals vroeger
De dorpsbewoners namen in 2011 het initiatief voor het project en realiseerden het grotendeels zelf. Het project werd gefinancierd met steun van de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden.  Belangrijk onderdeel was de onderlinge samenwerking en zelfwerkzaamheid van de dorpsbewoners. Materialen werden centraal ingekocht bij lokale leveranciers en er werd samengewerkt bij de bouw. Uitgangspunt waren hekken en dierenbehuizingen zoals je die vroeger in deze streek zag. Voor het ontwerp werden oude tekeningen en foto’s gezocht bij onder andere Stichting Het Drentse Landschap. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de ouderwetse raamkozijnen waardoor er veel lichtinval is, oudhollandse dakpannen en wanden bekleed met verticale houten delen.

Zeldzame dierenrassen
Een van de voorwaarden voor deelname was het houden van dieren die op de lijst van zeldzame dierenrassen staan. Wie de route loopt of fietst, komt langs Drentse Hoenders, Drentse Heideschapen, Nederlandse Landgeiten, Twentse Landganzen, Bentheimer Varkens en een Nederlands trekpaard. De routebordjes staan bij prachtige doorkijkjes in het eeuwenoude en toch al mooie Drentse zanddorp.

De route is verkrijgbaar bij de Tourist Info aan de Dorpsstraat 47 in Gees in het pand waar ook de Geeser Waag is gevestigd. Daar kun je ook starten met de route.  De Tourist Info is geopend op woensdag t/m donderdag van 10.00-13.00 uur.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!