Home Nieuws Eikenprocessierups duikt weer op in Emmen

Eikenprocessierups duikt weer op in Emmen

0

De eikenprocessierups is weer actief in de gemeente Emmen. De eerste nesten met de rupsen zijn gesignaleerd. De gemeente laat op plekken waar veel mensen komen de nesten weghalen. De haartjes van de rups kunnen overlast veroorzaken zoals jeuk en huiduitslag.

Verwijderen nesten

De gemeente zet twee aannemers in die de nesten van de rupsen gaan weghalen. De nesten op plaatsen waar veel mensen komen krijgen voorrang. Ook nesten op plekken zoals bij scholen, langs belangrijke fietsroutes, het ziekenhuis en zwembaden gaan de aannemers als eerste weghalen. Na juli stoppen de aannemers met het weghalen van nesten omdat de rups dan ontpopt tot vlinder en niet meer schadelijk is.

Jeuk en huiduitslag

De overlast van de processierups wordt veroorzaakt door de haren. Een rups kan tot een miljoen haren hebben, die ze bij een bedreiging verliezen en gemakkelijk huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen kunnen het gevolg zijn.

Melding maken van nest

Medewerkers van de gemeente inspecteren eikenbomen op de aanwezigheid van nesten. Als ze een nest hebben gevonden doen ze een waarschuwingslint op de boom. Inwoners kunnen een melding van een nest in openbaar gebied doen door te bellen met 14-0591 of op gemeente.emmen.nl. Voor het verwijderen van nesten op particulier terrein kunnen inwoners zelf een bedrijf inschakelen.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!