Home Emmen Eerste OE-Lunchbox nam bijna 70 deelnemers mee in de wereld van het veranderend beroepsonderwijs

Eerste OE-Lunchbox nam bijna 70 deelnemers mee in de wereld van het veranderend beroepsonderwijs

0
Eerste OE-Lunchbox nam bijna 70 deelnemers mee in de wereld van het veranderend beroepsonderwijs

Het mbo-beroepsonderwijs, Drenthe College, in Zuidoost-Drenthe wordt de komende jaren veel persoonlijker, meer ‘op maat’. De samenwerking met bijvoorbeeld het vmbo, het hbo en de universiteit wordt veel intensiever. En het wordt makkelijker om op ieder gewenst moment in te stromen. Opleidingen krijgen waar dat kan ook meer een eigen regionale component. Plus, de banden met het bedrijfsleven en de nog relatief nieuwe bedrijfsvakscholen, zoals de Bedrijfsvakschool Techniek van de metaal bewerkende bedrijven en de VolkerWessels Vakschool, worden nog nauwer. Maar Drenthe College bereidt zich ook voor op minder studenten door de krimp van de leeftijdsgroep.

Een kleine zeventig leden van ondernemend Emmen logden maandag 8 februari om 12.00 uur in op YouTube voor de eerste OE-Lunchbox meeting van 2021. Helemaal online. Door de corona-beperkingen en het barre weer werd het ook voor de sprekers een bijeenkomst vanuit ieders ‘thuiskantoor’, in plaats van mooie beelden vanuit DC Tech van Drenthe College. De beloofde lunchbox, die kon helaas niet worden rondgebracht door de vele sneeuwval en wordt later bezorgd. De inhoud van het programma deed het improviseren overigens snel vergeten.

Vakschool zoekt al extra ruimte
De bijeenkomst leverde namelijk veel informatie en tal van nieuwtjes op. Niet alleen over de snel groeiende toenadering tot elkaar van vooral de technische opleidingen op allerlei niveaus in de regio, maar ook wat betreft bijvoorbeeld de ontwikkeling van de VolkerWessels Vakschool in Schoonebeek. Deze groeit zo snel, dat nu al naarstig wordt gezocht naar extra terreinruimte , vertelde directeur Hans Boers.

De Vakschool schoolt in Schoonebeek jaarlijks enkele honderden technische medewerkers van de ongeveer 140 dochterbedrijven van het VolkerWessels concern. En dat aantal moet groeien. Ze kunnen er, naast certificaten van het bedrijf, erkende diploma’s halen in samenwerking met Drenthe College. Ook worden mensen die een tweede start willen maken, opgeleid voor erkende mbo-diploma’s. Met baangarantie bij het concern.

Steeds meer onderwijs ‘op locatie’
Regiodirecteur Gerard Eilert van Drenthe College schetste naast de ontwikkelingen in het onderwijs en op het vlak van samenwerking met bedrijfsopleidingen en het bedrijfsleven, ook de nieuwbouwplannen in Emmen. In 2025 moeten ze gerealiseerd zijn en moet de school van zeven locaties in Emmen, terug zijn naar één aan de Van Schaikweg, naast NHL-Stenden. Eind van dit jaar moeten alle plannen zijn uitgewerkt, om in 2022 met de bouw te kunnen beginnen. Kosten: 40 miljoen. Tegelijkertijd gaat waar het kan ook steeds meer onderwijs ‘op locatie’, naar bedrijven, instellingen en organisaties. Drenthe College verwacht de komende jaren door een natuurlijke afname van het aantal scholieren, overigens een daling van ruim 4700 in Emmen naar rond de 3600-3800 studenten.

De samenwerking tussen de mbo-scholen in de grote regio groeit ook. “Zo kunnen we opleidingen met een geringe belangstelling samen blijven aanbieden, in plaats van ze te stoppen. Het wordt steeds meer ‘wie doet wat’”, aldus Gerard Eilert. “’t Is niet meer ‘ieder voor zich’. En dat is heel goed. ”

Start alumni programma
Een vraag die werd gesteld was ‘hoe houd je de vakmensen in de regio’. Daarvoor start Drenthe College een zogenaamd Alumni-programma. Dat bestaat uit informatie- en bijpraatbijeenkomsten voor afgestudeerden aan het mbo, waar ze kennis kunnen opdoen en kunnen uitwisselen en worden bijgepraat over de ontwikkelingen op hun vakgebied. Voor de ICT-opleiding draait al zo’n programma.

Drenthe College introduceerde verder de benoeming van drie LLO-functionarissen, Leven Lang Ontwikkelen, die de banden met het bedrijfsleven moeten intensiveren en wensen qua opleidingen moeten ophalen en afstemmen met de onderwijsontwikkelaars. Zodat vraag en aanbod van kennis goed op elkaar blijven aansluiten. “Want het onderwijs verandert razendsnel,” aldus Arwin Nimis, voorzitter van het College van Bestuur van Drenthe College tijdens de OE-Lunchbox.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!