Home Nieuws Dutch Boys weer terug op de bune

Dutch Boys weer terug op de bune

0

“Ik kan me nog herinneren dat mijn ouders een feest gaven en The Dutch Boys hadden geboekt. Om negen uur stond het volk al op de tafels.” Eef Stel uit Dalfsen, weerman en medewerker van het Mega Piraten Festijn, begint te lachen. Dat de originele line-up van The Dutch Boys weer bijeen is gekomen voor enkele optredens op het festival, maakt de tongen los. Achter de schermen en in de tent in Borger worden zaterdag herinneringen opgehaald. Maar die reünie kwam er niet vanzelf.

“We zijn er twee jaar mee bezig geweest”, vertelt Eddie Mensink, de organisator van het Mega Piraten Festijn. “We hebben de mannen heel vaak gevraagd. Er moesten wel eerst een paar plooien gladgestreken worden. Het is natuurlijk een stukje jeugdsentiment.” Eddie kijkt tevreden om zich heen. Circa 9.500 bezoekers hebben de weg naar Borger gevonden. De formule staat. Met een kleine après-ski tent op het festivalterrein en een speciale opblaasbare tent voor de mannen van Poar Neem’n heeft het Mega Piraten Festijn nog meer de allure van een echt festival gekregen. En zelfs het weer zit mee. “Maar dat was op maandag wel anders”, stelt Eddie. “Regen en hagel. Maar Eef had het goed gezien. Hij zei dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat we op vrijdag en zaterdag fantastisch weer zouden hebben. Dat zei hij trouwens drie weken geleden al. En hij heeft weer gelijk gekregen.”

De mannen van The Dutch Boys zitten wat later relaxt in hun kleedkamer. Van spanning of zenuwen is niks te merken. “De mensen van het Mega Piraten Festijn hebben ons twee, drie jaar aan de kop gezeurd”, grijnst accordeonist Cor ‘Eppo’ Maatje. “We hebben het altijd af kunnen houden, maar ik denk dat ze een filmpje hebben gezien van het feestje van mijn vriendin en mij. Toen we allebei 60 waren geworden, hebben we een feestje gehouden. Daar stond een installatie. Er waren heel veel muzikanten. Iedereen kon een stukje spelen. Henk (de Roo, ‘Boer Harms, red.) wilde een medley van onze liedjes doen. Ik werd ook het podium opgeroepen.” “En toen begonnen ze te schreeuwen dat ik ook mee moest doen”, vertelt Jans Hoogeveen. “Ik wilde dat echt niet. Weet je, wat geweest is, is geweest, zo dacht ik. Maar mijn vrouw zei ‘kom op’ en gaf me een schop voor de benen. Serieus waar, de volgende dag had ik blauwe plekken.” Hij begint te lachen. “Ik ben nogal een stijfkop. Alleen mijn vrouw kan me op andere gedachten brengen. Dus deed ik toch maar mee.”

Nadat bekend was geworden dat The Dutch Boys voor het Mega Piraten Festijn weer bijeen zouden komen, ontplofte het. “In de mailbox, op Facebook, op de telefoon, echt iedereen was enthousiast. Als we zouden willen, zouden we de agenda tot het einde van het jaar kunnen vullen, zoveel aanbiedingen hebben we gehad”, vertelt Cor. Jans: “We staan er versteld van dat na al die jaren (de originele line-up viel in 1988 uit elkaar, red.) onze liedjes nog zo worden meegezongen. Dat is ook dankzij de piraten! Zo is het ook voor ons begonnen. De piraten zorgden voor onze eerste hits!”

Maar er is in Borger meer Drentse inbreng dan The Dutch Boys alleen. Jannes brengt de tent in vervoering. Het gejuich voor hem is oorverdovend. Gert Warring, geboren en getogen in Borger, maar thans woonachtig in Reutum, zelf in het verleden ook organisator van enkele piratenfestijnen, kan die avond een vinkje zetten op zijn bucketlist. Hij mag optreden met zijn eigen versie van ‘Op Fietse’ van Skik; iets meer toegeschreven naar Borger en omgeving. “Voor de grap heb ik vorig jaar met een maat van me, Jan Bos, een clipje opgenomen. Wilden we altijd al een keer doen. Jan zei dat ik er voor moest zorgen dat ik dan ook op het Mega Piraten Festijn kon optreden. Even gebeld en het was rond.” En Warring, hij is zelf de eerste om toe te geven dat hij geen echt goede zanger is, geniet. Als de volle tent meebrult, weet hij dat het goed is. “Ik zing voor de grap wel eens vaker. In de voetbalkantine of zo. Maar dit is andere koek. Je mag rustig weten dat ik vooraf behoorlijk zenuwachtig was.”

Pianoklavier

Herman Kaiser van de Esperando’s, ook zo’n echte ouderwetse piratenact, die echter wel in de afgelopen jaren een flinke moderniseringsslag heeft gemaakt, kijkt uit naar het optreden van The Dutch Boys. “Ik ken ze al jaren. In hun toptijd waren ze de kampioen van het Nederlandse lied. Cor heeft me ook geïnspireerd om de accordeon op te pakken. We komen elkaar wel eens tegen op feestjes. Ik bespeel de knopaccordeon. Hij alleen de pianoklavier. Als ik weet dat hij er is, neem ik speciaal voor hem m’n pianoklavier mee. Dan is het van ‘klootzak’, maar doet hij wel mee. En dan gaat het los ook!”

Ook Evert Baptist (een typetje van DJ Wim Drent) scoort bij het publiek. De tent brult doodleuk mee met zijn expres potsierlijke liedjes, zoals ‘La la la Gehaktbal’, het hoeft immers allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Belevenis

Iets na kwart over elf kondigt Willie dan toch echt The Dutch Boys aan. Vuisten gaan omhoog. De tent juicht. Het trio betreedt het podium. Allemaal op klompen; Henk in een stofjas met een gehoorbeschermer om de nek. De drie zetten ‘Boer Harms’ in en daarna volgen in medleyvorm nog meer piratenklassiekers: ‘Heb jij mien zwien ook zien’, ‘Ik proat plat’, ‘Geert mien Belgisch Peerd’, America en Olde Pekela’ en ‘Ik zal nooit meer dronken wezen’. Jongeren klimmen bij hun maten op de schouders, de mensenmassa deint, polonaises trekken door het publiek en iedereen brult hard mee. Confetti knalt de tent in en dan is het afgelopen.

In de kleedkamer van de mannen is de stemming na afloop dan ook opperbest. Tevreden drinken ze een biertje. Jans wijst naar zijn armen. “Kippenvel. Dat ze onze liedjes allemaal nog kennen.” Cor: “Echt als zoveel mensen je liedjes meezingen, dat komt wel op je af. Wat een belevenis!” En ook Henk is tevreden. Voor even is hij zijn griep vergeten. “Morgenmiddag soep van mijn vrouw, dan is het zo weer over.” Jans: “Dit heeft mijn verwachtingen overtroffen. Jong en oud die al je liedjes meezingen; grandioos! Ik wil ook echt een groot dankwoord doen aan de piraten.” Henk: “En ook de complimenten aan de organisatie! Ze hebben ons heel goed begeleid!”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!