Home Nieuws Drentse natuur is open: geef elkaar en de natuur de ruimte

Drentse natuur is open: geef elkaar en de natuur de ruimte

0
Drentse natuur is open: geef elkaar en de natuur de ruimte

Drenthe is prachtig om te ontdekken. Zeker in coronatijd zoeken meer en meer mensen de natuur dichtbij huis op. Daar mag iedereen van genieten. De provincie Drenthe en de natuurorganisaties vragen bezoekers wel daarbij de spelregels in de natuur na te leven. Met respect voor elkaar èn de natuur houden we onze natuurgebieden mooi voor mens, plant en dier.

Gedeputeerde Henk Jumelet: “Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door velen ontdekt. In onze natuurgebieden is genoeg ruimte voor mensen die willen ontspannen en genieten van de natuur. Over het algemeen houden bezoekers zich goed aan de bestaande spelregels en de richtlijnen van het RIVM. Helaas zijn er ook situaties waaruit anders blijkt. Daar vragen we nu aandacht voor. Toezichthouders in deze gebieden treffen steeds vaker zwerfafval, loslopende honden, geluidsoverlast en schade aan kwetsbare natuur aan.” Hoofd team Natuur en Landschap, Uko Vegter, van Het Drentse Landschap: “Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we, met het pinksterweekend en de zomer voor de deur, samen van onze prachtige natuur kunnen blijven genieten. Daar horen een paar spelregels bij.”

Spelregels: Geef elkaar en de natuur de ruimte

Voor alle bezoekers aan natuurgebieden blijft belangrijk: Vermijd drukte en zorg dat je 1,5 meter ruimte geeft aan tegemoetkomende of passerende recreanten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is drukker in de natuur, dus hou zoveel mogelijk rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte, maar blijf wel op de paden. Zorg ervoor dat je afval niet achter laat in de natuur en houd de hond aan de lijn. Natuurgebieden zijn open tussen zonsopgang en zonsondergang. Bert Hummelen, provinciehoofd Staatsbosbeheer in Drenthe: “We willen graag een goede gastheer zijn en het helpt als u een goede gast bent. We zien dat een aantal populaire plekken veel recreanten trekken. Maar er valt in Drenthe nog zoveel meer moois te beleven. Zoek dus eens een minder bekend gebied op, of ga eens op een ander tijdstip. Op roeg.tv of drenthe.nlstaan genoeg tips!”

Broedseizoen

Naast ruimte geven aan elkaar is het ook belangrijk om in deze periode extra rekening te houden met de natuur. Boswachter Hans Krol van Natuurmonumenten komt veel buiten in het Dwingelderveld. Hij ziet dat het broedseizoen nog volop bezig is. Veel vogels zitten nog op eieren of hebben kleine jongen. Zeker de op de grond broedende soorten zoals Nachtzwaluw of Veldleeuwerik zijn extra kwetsbaar. Ik vind het prachtig als ik anderen zie genieten van de natuur. Mensen zijn van harte welkom, maar ik wil iedereen wel oproepen om op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Alleen dan kunnen we ook in de toekomst blijven genieten van deze prachtige natuur.”

Actuele informatie

De natuurgebieden in Drenthe worden beheerd door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap. Ga je de natuur in? Kijk dan altijd even op de informatieborden bij de ingang van de gebieden. Neem een kijkje voor actuele informatie op de websites van de natuur- en recreatiebeheerders. De regels kunnen per dag aangepast worden. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!