Home Emmen Blauwalg aangetroffen in zowel de Grote als Kleine Rietplas

Blauwalg aangetroffen in zowel de Grote als Kleine Rietplas

0
Blauwalg aangetroffen in zowel de Grote als Kleine Rietplas

Provincie Drenthe en waterschap Vechtstromen geven voor de locaties Parelstrand, Watersportstrand en Rietstrand een negatief zwemadvies af. Er is een dusdanige hoeveelheid blauwalgen gemeten dat er sprake is van een risico op irritaties aan de ogen en huid, hoofdpijn en maag- en darmklachten. De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Ook op de locatie Kleine Rietplas is blauwalg aangetroffen. Voor deze locatie geldt een waarschuwing vanwege een verhoogde concentratie blauwalgen. De waarschuwing voor de zwemplas Bargerhoek in Nieuwe-Amsterdam, die vorige week uitging, blijft van kracht.

De kwaliteit van de overige officiële zwemplassen in Drenthe is op dit moment voldoende. Hier kan gerust worden gezwommen.

Let op!
Houd bij recreëren bij buitenwater rekening met de coronamaatregelen. Houd 1,5 m afstand van elkaar, zowel in als bij het water. Vermijd drukte, ga zonodig naar een minder drukke zwemlocatie.   

Meer informatie over de actuele kwaliteit van het water in zwemplassen is te vinden op: www.zwemwater.nl

Er komen bij gemeente Emmen veel vragen binnen van omwonenden over de blauwalgen in de Rietplas. Zo vragen mensen zich af hoe het kan dat er zo vroeg in het seizoen blauwalgen geconstateerd zijn. Daarom hier even een toelichting.

Blauwalgen zijn niet seizoensgebonden en komen het hele jaar voor. Of blauwalgen tot bloei komen en problemen veroorzaken hangt van een aantal omstandigheden af. Zo speelt onder andere de watertemperatuur, de helderheid van het water en de hoeveelheid beschikbaar “voedsel” een rol.  Elke soort blauwalgen heeft de voorkeur voor haar eigen specifieke omstandigheden. Het is gedurende langere tijd warm en droog geweest. Daarnaast is de winter zacht geweest. Dit zou kunnen verklaren waarom blauwalgen op dit moment tot ontwikkeling komen. De situatie in de Rietplas is niet uitzonderlijk. Er zijn op dit moment meer zwemplassen in het land waar sprake is van waterkwaliteitsproblemen door blauwalgen.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!