Home Coevorden Arriva start pilot met app in Drenthe

Arriva start pilot met app in Drenthe

0
Arriva start pilot met app in Drenthe

Inwoners van Drenthe en Groningen kunnen binnenkort gebruikmaken van een gebruiksvriendelijke reisdienst in de vorm van een app. Bijvoorbeeld om een deelfiets of deelauto te reserveren, een reis met bus of trein te boeken en te betalen, of een compleet reisadvies van deur tot deur te krijgen, met een combinatie van verschillende soorten vervoer. Arriva Nederland krijgt van de provincies Drenthe en Groningen de opdracht om deze app te ontwikkelen.

Drenthe en Groningen zijn samen één van de zeven pilotgebieden in Nederland voor het landelijke project ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Dat project is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren en het mobiliteitssysteem in Nederland te verbeteren. In Drenthe en Groningen gebeurt dat onder de noemer de ‘reiziger centraal’, waarbij de nadruk ligt op het eenvoudig kunnen gebruiken van de app. Een belangrijke voorwaarde is dat de reisdienst toegankelijk is en bruikbare adviezen geeft voor iedereen, ook voor mensen in een rolstoel of slechtzienden.

Duurzame slimme mobiliteit
Arriva heeft twee jaar de tijd om haar al bestaande MaaS-app ‘Via-Go’ verder te ontwikkelen en uit te breiden naar alle vormen van vervoer. Bijvoorbeeld voor het reserveren van een deelfiets of een deelauto vanaf de plek waar bus of trein niet verder gaat. Maar ook voor het boeken en betalen van een plaats in een (buurt)bus of een (hub)taxi die reizigers van huis haalt en naar een OV-hub brengt, van waaruit lijndiensten naar alle grote plaatsen rijden.

Start pilot
De pilot start op 1 december 2020. Arriva heeft tot eind 2022 de tijd om de dienst verder te ontwikkelen en te testen. Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Groningen en Drenthe over een half jaar beschikbaar Arriva ontwikkelt de app voor de regio Groningen en Drenthe maar gebruikers reizen met dezelfde app ook naar Amsterdam of Limburg.

In deze pilot werken de provincies Drenthe en Groningen samen met OV Bureau Groningen Drenthe, Publiek Vervoer Groningen Drenthe en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!