Home Borger-Odoorn Inwoners van Borger-Odoorn willen aan de slag om energie te besparen

Inwoners van Borger-Odoorn willen aan de slag om energie te besparen

0
Inwoners van Borger-Odoorn willen aan de slag om energie te besparen

Stichting Buurkracht heeft in opdracht van de gemeente Borger-Odoorn onlangs een bewonersenquête gehouden. Doel was achterhalen hoe bewoners in deze tijd over energiebesparing denken en wat zij nodig hebben om stappen te zetten. Zeventig procent van de deelnemers aan de enquête verwacht dat hun energielasten deze winterperiode hoger zijn dan normaal en maar liefst 92% wil daar ook iets aan doen. Wethouder Freek Buijtelaar is blij met de uitkomsten van de enquête. “Het overgrote deel van de Borger-Odoorners wil in actie komen om hun energielasten omlaag te krijgen. We helpen hierbij graag. Zo organiseerde stichting Buurkracht op 15 februari voor ons een webinar voor inwoners waarin zij handige tips kregen aangereikt om thuis energie te besparen”.

Het klimaat een handje helpen
In deze tijd zijn mensen meer thuis dan anders. Bijna zestig procent van de deelnemers aan de enquête verwacht dat hun energielasten met maar liefst honderd euro of meer per jaar gaan stijgen. “Bovendien vindt een meerderheid het heel belangrijk om het klimaat een handje te helpen door minder energie te gebruiken”, vertelt Djoera Eerland, onderzoeker bij Stichting
Buurkracht.

Hulp bij energiebesparing
In de enquête geven de meeste mensen aan dat ze een helder overzicht op prijs stellen van wat er in de gemeente mogelijk is. Daarnaast worden subsidies en aantrekkelijke financieringsregelingen, evenals tips van een onafhankelijke expert gezien als welkome hulp bij het besparen van energie. “Ook interessant is dat een aanzienlijke groep bewoners tips en ervaringen van buurtgenoten hoog heeft zitten”, aldus Eerland. “Alléén komt het er vaak niet van, maar samen met de buren ineens wel. Buren vertrouwen elkaar, helpen elkaar en het komt de sfeer in de buurt ook nog eens ten goede.”


Vervolgstap: EnergyParty’s
De volgende stap op de weg naar het besparen van energie, zijn de EnergyParty’s die op 18, 23 en 24 februari georganiseerd worden. Dat zijn kleine, online bijeenkomsten met een professionele gespreksleider, waarbij het echt gaat over het energieverbruik in de persoonlijke situatie. “Vooraf lijkt energie besparen soms gedoe, maar tijdens zo’n party blijkt dat het meevalt en zelfs leuk is.
Mensen gaan elkaar spontaan helpen. Daarom moedigen we ook altijd aan om een paar buren uit te nodigen”, vertelt Djoera Eerland. Aanmelden voor een EnergyParty is nog mogelijk via www.buurkracht.nl/volg-een-energyparty-met-je-buren-in-borgerodoorn.

Over Stichting Buurkracht
Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Meer dan 400 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet. Meer informatie hierover is te vinden op www.buurkracht.nl.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!