Home Coevorden Inwoners gemeente Coevorden mogen meebeslissen over eigenschappen van nieuwe burgemeester

Inwoners gemeente Coevorden mogen meebeslissen over eigenschappen van nieuwe burgemeester

0
Inwoners gemeente Coevorden mogen meebeslissen over eigenschappen van nieuwe burgemeester

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de gemeente Coevorden aangeven wat ze belangrijke eigenschappen vinden voor een nieuwe burgemeester. Op www.coevorden.nl/nieuweburgemeester is de vragenlijst te vinden.


Burgemeester Bert Bouwmeester gaf vorige maand aan per 1 oktober te stoppen. Hij ziet af van een vierde termijn. Omdat de procedure voor het zoeken van een opvolger enige tijd in beslag neemt, is dat meteen in gang gezet. De eerste stap is dat er een profielschets komt. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de nieuwe burgemeester moet hebben? Hierover mogen inwoners meedenken.


Karakter en ervaring
Aangegeven kan worden welke karaktereigenschappen belangrijk zijn. Ook of hij of zij ervaring moet hebben als burgemeester of juist in het bedrijfsleven. Moet de nieuwe burgemeester zich vooral bezighouden met Coevorden? Of is het ook belangrijk dat deze zich richt op de regio, Den Haag of zelfs internationaal?


De vacature
Er is al een vertrouwenscommissie. Die bestaat uit de fractievoorzitters uit de gemeenteraad, aangevuld met een wethouder als adviseur. Deze commissie maakt een profielschets. Dat doet ze samen met de gemeenteraad en in dit geval met behulp van de inwoners. Dit profiel wordt vastgesteld door de gemeenteraad in aanwezigheid van mevrouw Jetta Klijnsma; de commissaris van de Koning. Op haar advies stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) de vacature open.


Sollicitatie en benoeming
Wie wil solliciteren schrijft een brief aan Zijne Majesteit de Koning en stuurt die naar mevrouw Klijnsma. Zij selecteert benoembare kandidaten en bespreekt dit met de vertrouwenscommissie. De vertrouwenscommissie voert de gesprekken. Daarna komt er een aanbeveling die wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Via de commissaris van de Koning gaat deze aanbeveling naar de minister. Ook die voert nog een gesprek. Na een screening draagt de minister de kandidaat voor bij de Koning. Die benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit. De commissaris van de Koning beëdigd de burgemeester in de gemeente.

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!