Home Emmen FC Emmen wint met 3-1 van sc Heerenveen en ontloopt rechtstreekse degradatie

FC Emmen wint met 3-1 van sc Heerenveen en ontloopt rechtstreekse degradatie

0

FC Emmen heeft drie ontzettend belangrijke punten gepakt in de strijd om handhaving in de eredivisie. Na een prachtig ontvangst door honderden supporters, liepen de spelers de longen uit het lijf om uiteindelijk met 3-1 te winnen van sc Heerenveen.

Er stond veel op het spel voor de Emmenaren en in de openingsfase was het dan ook even aftasten. Behoudens twee Drentse hoekschoppen en een lage voorzet van Luka Adžić (uit buitenspelpositie) werd de ploeg van Dick Lukkien niet gevaarlijk in het eerste kwartier. Daar stond ook geen groot gevaar van de bezoekers tegenover. Pas na een kleine twintig minuten was het Mitchell van Bergen die voor het eerst het Emmer doel zocht, maar zijn afstandsschot was een prooi voor Michael Verrips.

Maar direct daarna opende FC Emmen de score. De diepgaande Michael de Leeuw werd in het strafschopgebied neergehaald door Ibrahim Dresevic en scheidsrechter Bas Nijhuis wees gedecideerd naar de stip. Sergio Peña ging achter de bal staan en schoot koel binnen: 1-0.

Er volgde nog een meevaller voor de Emmenaren. Na een overtreding van Lasse Schöne vlakbij het Friese strafschopgebied greep de VAR in; Nijhuis gaf in eerste instantie geel, maar na het zien van de beelden veranderde de kleur naar rood.

Ondertussen stond VVV-Venlo met 1-0 achter in Amsterdam en maakte Willem II op bezoek bij ADO Den Haag net de 0-2. RKC Waalwijk stond nog op 0-0 tegen FC Twente.

De Friezen leken even van slag en Emmen zocht naar de tweede treffer. De Leeuw kreeg daar een goede kans voor, maar hij kon een hoge bal van Peña niet met de juiste richting over doelman Erwin Mulder heen wippen. Kort daarna kregen ook Adžić en Jari Vlak schietkansen, maar de Friese verdediging hield stand. Ook een halve omhaal van Adžić stuitte op doelman Mulder.

In de vijf minuten blessuretijd was Adžić nogmaals dichtbij de 2-0, toen hij na een corner vanuit de kluts de bal ontving. Ook hier werd zijn schot echter geblokt door de Friese verdediging en dus zochten de spelers met een 1-0 ruststand de kleedkamers op.

Concurrent VVV-Venlo stond nog met 1-0 achter tegen Ajax, bij RKC – Twente stond de brilstand nog op het bord en ADO Den Haag tegen Willem II was 0-3. Virtueel was het gat met VVV-Venlo vier punten, waardoor de Venlonaren voorafgaand aan de ontmoeting van volgende week al gedegradeerd zouden zijn. De achterstand van FC Emmen op zowel RKC Waalwijk als Willem II bedroeg virtueel slechts één punt.

Nog tweemaal Peña
Al vroeg in de tweede helft greep de VAR opnieuw in – en opnieuw in het voordeel van FC Emmen. Een afstandsschot van Caner Cavlan werd geblokkeerd door de handen van Heerenveen-verdediger Jan Paul van Hecke en na het zien van de beelden kende Nijhuis de tweede strafschop van de middag toe aan de Drenten. Ook nu ging Peña achter de bal staan en ook nu schoot de Peruaan deze feilloos binnen: 2-0. Het publiek buiten het stadion was duidelijk hoorbaar voor de spelers.

Op de andere velden vergrootte Ajax de voorsprong op VVV-Venlo naar 2-0, maar kwam RKC Waalwijk op een 2-1 voorsprong tegen FC Twente. ADO – Willem II was nog altijd 0-3.

FC Emmen ging op zoek naar de derde treffer en was daar ook heel dichtbij halverwege de tweede helft. Driemaal liep De Leeuw goed vrij en ontving hij de bal in het Friese strafschopgebied, maar telkens zat Mulder een doelpunt in de weg. Eerst raakte de aanvoerder kiezelhard de lat, daarna rolde de bal naast nadat hij hem verkeerd raakte en vervolgens belandde zijn volley na de stuit in de handen van de keeper.

De 3-0 kon zo niet uitblijven na ruim tachtig minuten was het Peña die zijn hattrick voltooide. Een afvallende bal belandde voor de voeten van de Peruaanse spelmaker en hij schoot deze over de grond binnen. Mede doordat de bal onderweg nog werd aangeraakt, was Mulder kansloos.

Aan de andere kant maakte ook Heerenveen een treffer. Invaller Benjamin Nygren stoomde op richting het Emmer strafschopgebied en schoof binnen in de verre hoek, buiten bereik van Verrips: 3-1.

In blessuretijd greep de VAR nogmaals in. Na een overtreding op de ingevallen Marko Kolar, moest ook Syb van Ottele met rood van het veld.

De supporters hadden het gevoel bij FC Emmen uitstekend verwoord op een prachtig spandoek op de oosttribune: ‘Tot de laatste snik, we shall never surrender’. Die boodschap hadden de spelers duidelijk in hun oren geknoopt.

Door de overwinning van FC Emmen en de nederlagen van VVV-Venlo (3-1) en ADO Den Haag (1-4), is directe degradatie niet meer mogelijk voor de rood-witten. Wel won RKC Waalwijk met 2-1 van FC Twente, waardoor de Waalwijkers officieus veilig zijn vanwege een veel beter doelsaldo dan FC Emmen.

Zondag speelt FC Emmen uit tegen VVV-Venlo en is het dus afhankelijk van het resultaat van Willem II – Fortuna Sittard. De Tilburgers hebben na hun 1-4 overwinning op ADO 28 punten, FC Emmen heeft nu 27 punten. Willem II heeft een doelsaldo van -29, FC Emmen van -32. De ploeg van Lukkien zal vooral zelf willen winnen en hopen op een goede prestatie van Fortuna.

FC Emmen – sc Heerenveen: 3-1
21. Peña 1-0 (pen.)
53. Peña 2-0 (pen.)