Home Emmen FC Emmen degradeert na strafschoppen

FC Emmen degradeert na strafschoppen

0

FC Emmen is gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Na een vroege tegentreffer werd het vlak voor het eindsignaal 1-1, maar uiteindelijk werd een strafschoppenserie de Drentse ploeg fataal.

De Emmenaren werden vanaf minuut één vooruit geschreeuwd door het publiek. Dat leidde in de openingsfase ook tot gevaar, maar nog niet tot echte kansen. Zo gingen de supporters staan voor een mooie aanval over de rechterkant via Kerim Frei, Sergio Peña en Glenn Bijl. Die laatste zag even later ook zijn lage voorzet niet bij een teamgenoot komen.

Volledig uit het niets viel de openingstreffer echter aan de andere kant. Thom Haye bereikte de diepgaande Ramon Hendriks met een diepe bal, die vervolgens net iets eerder bij de bal was dan Emmen-doelman Michael Verrips. Daardoor kon de Bredanaar de bal klaarleggen voor Lex Immers, die in een leeg doel de 0-1 binnentikte.

Een behoorlijke tegenvaller, maar de Drenten vochten terug en schoven flink wat meters op richting het doel van NAC. Tot echte kansen kwam de ploeg van Dick Lukkien nog niet, het was een paar keer net niet. Ook werden de vijf corners in de eerste helft niet goed aangesneden.

Met name in de fase vlak voor rust voerde de thuisploeg de druk flink op en was NAC slechts één keer te vinden voor het Drentse doel, toen Verrips redding bracht op een kopbal van Immers.

D’r op maar nog niet d’r over
Na rust schoot FC Emmen uit de startblokken. Nick Bakker kopte net naast uit een hoekschop, maar daarna kreeg Frei een enorme kans. Na een mooie aanval ging hij de één-twee aan met Peña, die de bal heerlijk meegaf aan de vleugelspits. Die leek in vrije schietpositie, maar koos ervoor de bal breed te leggen – en hij bereikte geen medespeler.

De volgende grote kans was voor Michael de Leeuw. Een lage voorzet van Peña werd onderweg nog aangeraakt door een verdediger, waardoor de aanvoerder de bal niet lekker op zijn been kreeg. Daardoor ging de bal net naast en kon NAC-goalie Nick Olij opgelucht ademhalen. Vijf minuten later deed hij dat opnieuw, toen de ingevallen Paul Gladon een voorzet van Caner Cavlan net naast tikte.

Halverwege de tweede helft was ook NAC dichtbij een treffer. Lewis Fiorini kon doorlopen tot de rand van het strafschopgebied en haalde uit, maar hij zag zijn inzet net naast rollen.

Tien minuten voor tijd viel de bevrijdende gelijkmaker dan toch. Een voorzet van Cavlan leek aan de kopsterke De Leeuw en Gladon voorbij te gaan, maar daarachter was nog Nikolai Laursen. De Deen stond net tien minuten in het veld en kopte de bal heerlijk tegen de touwen. 1-1 en stadion De Oude Meerdijk ontplofte van vreugde.

Wat volgde was eenrichtingsverkeer richting het doel van NAC in heksenketel De Oude Meerdijk. Cavlan kreeg de eerste mogelijkheid. Hij schoot op aangeven van Frei net voorlangs het doel van Olij. Daarna werd De Leeuw het uithalen nog net onmogelijk gemaakt heel dichtbij het doel.

Na vier zenuwslopende minuten blessuretijd floot scheidsrechter Allard Lindhout af en dus maakten de beide ploegen zich op voor de verlenging.

Genoeg kansen, maar geen goals
Het spelbeeld bleef gelijk aan de tweede helft; veelal tien Emmenaren op de helft van NAC, zoekend naar openingen. Het leverde wel gevaarlijke momenten op, maar alleen Frei kreeg een echte kans. Gladon, die voorin vrijwel al zijn duels won, tikte de bal door op de vleugelflitser. Die dribbelde vervolgens verder en speelde zichzelf zo goed vrij, maar zijn schot ging van dichtbij over het doel. En zo eindigde het eerste extra kwartier met de 1-1 stand nog op het bord.

Ook in het tweede deel van de verlenging bleven de Drenten op zoek naar de winnende. Al snel waren ze daar tweemaal dichtbij, tweemaal uit een hoekschop. Eerst kon Olij een kopbal van Miguel Araujo tot hoekschop verwerken, daarna kopte Gladon net voorlangs.

Vlak voor tijd wisselde NAC-trainer Maurice Steijn met oog op de strafschoppenserie. Sydney van Hooijdonk en de in Emmen welbekende Anco Jansen kwamen daarvoor in de ploeg. En omdat er ook in de drie minuten extra tijd niet gescoord werd, kwam die strafschoppenserie er ook. Al was Laursen diep in de extra tijd nog dichtbij, maar hij werd geblokkeerd voordat hij kon schieten.

Strafschoppenserie
De Leeuw begon met de strafschoppenserie en hij schoot beheerst raak. Daarna was het de beurt aan Van Hooijdonk, ook hij schoot hard raak: 1-1.

Araujo was de volgende. De Peruaan schoot in het dak van het doel, geen kans voor Olij. Fiorini mocht aanleggen namens NAC, ook hij scoorde: 2-2.

Vervolgens mocht Keziah Veendorp aanleggen. De keeper koos de goede hoek en pakte de bal. Jansen schoot vervolgens namens NAC wél raak: 2-3.

De beurt was aan Bijl. Hij schoot hard en hoog raak. Dion Malone was de volgende voor NAC en Verrips pakte de bal! De stand was weer gelijk: 3-3.

Peña nam de vijfde voor Emmen. Hij stuitte op Olij. El Allouchi besliste de serie zorgde voor een oorverdovende stilte op de tribunes.

De spelers van FC Emmen waren na de laatste goal van NAC snel van het veld.

FC Emmen – NAC Breda: 1-1 (3-4 pen.)
16. Immers 0-1
80. Laursen 1-1

FC Emmen: Verrips; Bijl, Araujo, Bakker, Cavlan (106. Veendorp); Vlak (106. Ben Moussa), Bernadou (69. Laursen); Frei, Peña, Adžić (60. Gladon); De Leeuw.

NAC Breda: Olij; Schouten, Adilelhou, Malone, Hendriks (113. Rosler); Haye, El Allouchi, Fiorini; Azarkan (61. Maatsen), Immers (78. Bilate), De Rooij (61. Maria).