Drie jeugdlintjes uitgereikt aan jonge helden

- Lees verder na de advertentie -

Woensdag 20 november, tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, reikte wethouder Robert Kleine de Emmense Jeugdlintjes uit. Freestyle voetballers Soufiane Touzani en Randy Koetsier verzorgden een gave openingsact. Touzani gaf extra aandacht aan de rechten en kansen van en voor kinderen. Het Emmens jeugdlintje is een jaarlijkse waardering voor kinderen en jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen en zo een positieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij. De lintjes werden voor de negende keer uitgereikt.

Drie jonge helden ontvingen de onderscheiding: ​

- Lees verder na de advertentie -

Mike Vloo (12 jaar) uit Emmen
Mike heeft al op jonge leeftijd zelfstandig moeten worden, doordat hij een gehandicapt zusje heeft. Mike doet 2 á 3 keer per week boodschappen. Hij helpt elke dag met de verzorging van zijn zusje. Het in bad doen, eten geven en wandelen. Hij komt vaak eerder thuis van vriendjes om op zijn zusje te letten als zijn moeder aan het koken is. Verder helpt hij in de vakanties bij SPGE, een vereniging die mensen met een beperking leren paardrijden. Hij haalt dan de paarden op, helpt met optuigen en maakt graag een praatje met de mensen.

Yoëll Schonewille (13 jaar) uit Klazienaveen
Nadat zijn oudtante was overleden, waar hij wekelijks klusjes voor deed, is Yoëll gaan ‘werken’bij ouderencentrum de Zuidermarke in Emmen. Hij wilde dit graag voor andere mensen blijven doen, omdat hij merkte dat veel mensen eenzaam waren. Zijn oudtante zat in de Melde in Klazienaveen, daar kon Yoëll niet blijven omdat zij hem de juiste begeleiding niet konden bieden. Nu anderhalf jaar later gaat hij nog steeds wekelijks met plezier heen en heeft er echte vrienden gemaakt. Yoëll valt onder de activiteitencommissie maar doet ook klusjes voor andere afdelingen of voor de mensenzelf.

Justin Haak (15 jaar) uit Klazienaveen
Justin heeft vorig jaar een meisje gered dat door het ijs is gezakt. Het, toen 10-jarige, meisje stond met een aantal andere kinderen op het ijs en zakte er door. Justin bedacht zich geen moment en heeft haar er uit gehaald. Ondanks dat het ijs er om heen afbrokkelde, is hem dit toch gelukt. Er waren meerdere (volwassen) omstanders, maar deze schoten niet te hulp.

Justin is ook onderscheiden met een bronzen medaille door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Jeugdwethouder Robert Kleine: ‘Ik ben heel trots op deze jongeren. Ze helpen anderen, komen in actie als dat nodig is of volgen gewoon hun hart en zijn daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Deze Jonge Helden verdienen deze onderscheiding.’

Foto: Boudewijn Benting