Home Borger-Odoorn Borger-Odoorn geeft inwoners inzicht in eigen container

Borger-Odoorn geeft inwoners inzicht in eigen container

0
Borger-Odoorn geeft inwoners inzicht in eigen container


Inwoners van Borger-Odoorn kunnen voortaan ’s avonds zien hoeveel kilo afval ze ’s ochtends in hun container aan de straat hebben gezet. Een nieuwe functie in de gemeentelijke AfvalWijzer-app maakt dit mogelijk. Ook de bijbehorende kosten zijn zichtbaar, net als een vergelijking met de rest van de wijk. De gemeente Borger-Odoorn wil zo de hoeveelheid restafval verder terugdringen.

De gemeente Borger-Odoorn werkt met het zogenaamde diftar-systeem (gedifferentieerde tarieven). Dat houdt in dat inwoners voor afvalinzameling een vast bedrag per jaar betalen, aangevuld met een bedrag per kilo restafval en per keer dat de grijze container wordt geleegd. Deze variabele kosten gelden niet voor pmd- en gft-afval. Zo worden inwoners gestimuleerd hun afval zo goed mogelijk te scheiden en de hoeveelheid restafval te verminderen.

Inzicht
Met de AfvalWijzer-app of -website kunnen gebruikers sinds kort zien hoeveel kilo afval ze aanbieden, wat ze extra betalen voor restafval en hoe ze het doen in vergelijking met de rest van de buurt. Daarnaast kunnen ze bekijken wanneer welke container aan de straat moet en daarvoor een herinnering instellen. Op www.borger-odoorn.nl/afval staat uitgelegd hoe de AfvalWijzer werkt.

Minder restafval
Wethouder Freek Buijtelaar denkt dat meer inzicht in het eigen afval een extra stimulans kan zijn om beter te scheiden. “Onze inwoners betalen minder voor pmd en gft dan voor restafval. Het effect van goed scheiden merken ze dus in hun portemonnee. Bovendien kunnen pmd en gft weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Net als bijvoorbeeld glas en papier. Goed voor het milieu dus.” De gemeente Borger-Odoorn streeft ernaar de hoeveelheid restafval in 2025 te hebben verminderd tot 30 kilogram per inwoner. Buijtelaar: “We hebben daarin de afgelopen jaren al flinke stappen gemaakt. En ik verwacht dat de vernieuwing van de AfvalWijzer daar verder aan bijdraagt.”

Open chat
Nieuwswaardige tip? laat het ons weten!
Neem hier contact met ons op!